Túlterheléses fájdalom

Amikor egy tevékenységet hosszú ideig végzünk könnyen kialakulhat az ún. túlterheléses fájdalom az érintett izmokban, ízületekben. Természetesen ez az időtartam egyénenként változhat. A munka, a sport, sőt a helytelen testtartás is okozhat túlterheléses fájdalmat. Általában akkor fordul elő, mikor hosszútávon végezzük ugyanazt a cselekvést, sokáig tartózkodunk statikusan, ugyanabban a testhelyzetben, túlzásba visszük a testmozgást, vagy például nehéz tárgyakat emelgetünk.

A túlterhelési fájdalom többnyire sportolóknál alakul ki a hosszútávú, sportágra jellemző terhelés miatt. A túlzott terhelés hatására keletkező sportsérülések a leggyakoribbak. Ezek a krónikus panaszok lényegesen többször fordulnak elő, mint az akut sportsérülések.

Egyes munkaköröknél a nap mint nap ismétlődő, munkavégzéshez kapcsolódó cselekvéssorozat idézi elő a túlterhelési fájdalmat. Ezzel a jelenséggel találkozhatnak például az útépítő- és rakodó munkások, a pincérek, a fodrászok, akár a zenészek is, akiknek bizonyos mozdulatokat igen gyakran kell ismételniük.

Túlterhelési fájdalom lehet a következménye annak is, ha egy hirtelen, rosszul kivitelezett, nagy intenzitású cselekvés terheli túl az izomzatot.

A helytelen testtartástól is kialakulhat a túlterheléses fájdalom.A testtartásért felelős kisizmok akaratlanul is azon munkálkodnak, hogy a testünk számára egészséges helyzetet vegyük fel. A rossz testtartásnak köszönhetően a gerincet stabilizáló kisizmok folyamatosan azon dolgoznak, hogy valamennyire közelítsék a gerincet a helyes tartás felé, és ennek következtében lassan féloldalasan túlhasználódnak, és az izom görcsössé válik, amit erős fájdalom és izommerevség kísér.

A túlterheléses sérülés “alattomos”. Kezdetben alig lehet észrevenni. Enyhe fájdalomként jelentkezik és ezért sokáig nem is veszünk róla tudomást. A panaszok később egyre fokozódnak, akár hónapokig is eltartanak.

Ha valaki tartósan fájó izmokra és ízületekre panaszkodik, amelyek még meg is duzzadtak, vagy ha derékfájdalommal, nyaki-vállövi fájdalommal, ínhüvelygyulladással, tenisz- vagy golfkönyökkel, un. futótérddel, Achillesz ín panaszokkal küzd, gondolni kell a túlterheléses fájdalomra.

Túlterheléses fájdalom