Sarokfájdalom

 

A sarokfájdalom gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A sarkak fájdalma általában magától elmúlik.

A lábat 26 csont építi fel, közülük a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve. árás közben, de főként futáskor a sarokcsont a testsúlyunk többszörösének megegyező erőhatás éri. Éppen ezért ez a terület sérülékenyebb és fájdalma jelentősen befolyásolja az állapotunkat.

 

A leggyakoribb, sarokfájdalmat okozó problémák:

  • Túlterhelés.

A legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalagnak, a saroktól a lábujjakig húzódó talpi bőnyének a gyulladása (plantár faszcitisz). miatt alakul ki. Ez a szalag fontos szerepet játszik a láb hosszanti boltozatának a fenntartásában. Túlterhelés következtében megvastagszik.

 

Legjellemzőbb tünetei:

  • reggel, talpra álláskor már jelentkezik a fájdalom
  • később a fájdalom mérséklődik („bejáratódik”) és csak hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során rosszabbodik
  • fájdalmas a sarok alsó felszíne és a talpi boltív.
  • Ütődés.

Különösen tinédzsereknél gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ehhez hozzájárulnak a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, valamint a túl korán kezdett magassarkú-hordás is. Futás közben is kialakulhat sarokfájás.

  • Sarokcsonti sarkantyú.

Többnyire a talpi bőnye és a rövid talpi izmok eredésének krónikus irritációja, túlterhelése okozza, amit előidézhet túlsúly, a láb tartós megerőltetése vagy a nem megfelelő lábbeli viselése. A sarkantyú leggyakoribb oka a lúdtalp: ilyenkor ugyanis a sarokcsontra erős húzást gyakorol a talpi bőnye. Az elváltozás nagyon fájdalmas: a beteg úgy érzi, mintha egy szögbe lépne, vagy egy éles kavicsdarab lenne a talpába, sarkába ékelődve.

  • Sarokcsonti törés.

Magasból való esés, csavarodás miatti bokasérülés vagy motoros járművel való baleset okozza leggyakrabban.

 

sarokfájdalom-kezelese