Izommerevség és izomgörcs

Az izommerevség állandósult, kóros izomösszehúzódás. Enyhe izommerevség esetén a beteg csak némi feszességet érez az izmaiban, de súlyosabb esetben a tünet fájdalmas izomgörcsöket is okozhat.

Az izommerevség erősen akadályozza a természetes mozgást: szinte minden mozdulat fájdalommal jár. Gyakran a rossz testtartás váltja ki ezeket a problémákat.

Az izomgörcs egy izom vagy izomcsoport akaratlan, rövidebb-hosszabb ideig tartó, erőteljes összehúzódása és fájdalmas merevsége, melyet nem követ rögtön az izom elernyedése. Az izomgörcsök gyakran szabad szemmel is láthatóak vagy kitapinthatóak.

Testünkön bárhol előfordulhat (főkent a vázizomzatban, de a simaizomból álló szervekben, pl. a méhben, a belekben stb. is). Érinthet egy izmot vagy izomcsoportot, az időtartama néhány másodperctől akár egy negyed óráig is eltarthat. Időnként egy rövid időre elmúlik, majd újra visszatér. Az izomgörcsök nagyon gyakoriak. Az emberek nagy százaléka átél izomgörcsöt életében legalább egyszer.

Külön kell választani a simaizom görccsel járó állapotokat (pl. hörgő görccsel járó asztmás roham, a vese- vagy epeköves rohamok, bél és menstruációs görcsök) a harántcsíkolt izomzat görcseitől. Az előbbi esetekben a görcsoldó gyógyszerek segítenek, a vázizomzat görcseit ezek nem oldják.

Az izomgörcs lehetséges oka lehet:

 • komoly fizikai igénybevétel, kimerültség, sportoláskor a bemelegítés és nyújtás elmaradása,
 • az elektrolit-háztartás egyensúlyának zavara, elsősorban a kálium, a kalcium és a magnézium hiánya,
 • kiszáradás,
 • lúdtalp vagy nem megfelelő cipő okozta rossz keringés,
 • többféle betegség (idegkárosodás, cukorbetegség, keringési zavar, érszűkület, visszérbetegség, veseelégtelenség, pajzsmirigybetegség, gerincbetegségek, epilepszia, alkoholizmus, májzsugor),
 • a hátsó őrlőfogak vagy az állkapocscsont gyulladása miatt kialakuló speciális izomgörcs, az ún. szájzár,
 • egyes gyógyszerek (pl.: vízhajtók, koleszterincsökkentők) mellékhatása miatt,
 • terhesség (elsősorban lábikragörcs),
 • állandó stressz, kimerültség
 • tetanuszfertőzés (az egész testre kiterjedő merevgörcsöt okozhat)
 • a láb keringési zavara.

Az izomgörcs tünetei:

Legtöbbször hirtelen jelentkezik az éles, fájdalmas görcs, emiatt az érintett testrész alig mozdítható. Leggyakrabban a vádli, a lábhát és a talp izmait érinti. Sokszor éjszaka, alvás közben következik be, de hideg vízben úszva is megtörténhet, amikor a hideg hatására összehúzódnak az erek. A görcs intenzitása az enyhétől a rendkívül éles fájdalomig terjed, időtartama néhány másodperctől akár 15 percig is eltarthat. Az izomgörcs sokszor szabad szemmel is látható/kitapintható, valamint előfordul, hogy először enyhül, majd többször visszatér, mielőtt teljesen elmúlna.

 

 

izomgörcs kezelése - izomgörcs megszűntetése