Lapocka fájdalom

A lapocka fájdalomnak nagyon sok oka lehet!

A lapocka fájdalom maga a váll sérülése vagy gyulladása miatt is lehet. Eredete származhat lapocka idegbecsípődés miatt is ezen a gerinszakaszon. De a has és mellkas más részeiből sugárzó fájdalom is okozhatja.

Ezért a lapocka körüli  fájdalom oka lehet akár csak egy meghúzódott izom, egy esetleges idegbecsípődés, de súlyos szívbetegség, rák vagy tüdőbetegség is. Nagyon fontos, hogy az orvos kizárja a súlyos betegségeket! Az orvos válaszol a felmerülő kérdésekre. A súlyosabb betegségek rendszerint csak az egyik oldalon okoznak fájdalmat. Az epehólyag betegsége például a jobb lapockába sugároz ki fájdalmat. A szívbetegségek viszont inkább a bal oldali lapockába sugároznak.

Összegezve a leggyakoribb lapocka fájdalom okai:

  • tüdő miatti lapockafájdalom
  • egyéb mozgásszervi lapockafájdalom
  • lapockafájdalom szívprobléma miatt
  • hasi eredetű lapockafájdalom
  • ízület miatti lapockafájdalom
  • csont miatti lapockafájdalom
  • idegbecsípődés miatti lapocka fájdalom
  • A rotátor köpeny betegsége is közrejátszhat a panaszoknál.

Ha kiderült a lapocka fájdalom oka:

Akkor kezdődhet meg a fájdalom kezelése, ha az orvos nem talált semmilyen belső szerv okozta betegséget, akkor valószínű, hogy egy befeszült izom vagy becsípődött ideg okozza a tünetet. Gerincsérv nagyon ritkán fordul elő ezen a szakaszon, ezért legtöbbször nem gerincsérv a kiváltó ok.

Legtöbb esetben, hogy melyik oldalon okoz panaszt a probléma forrása, beszélhetünk jobb lapocka alatti fájdalom -ról és bal lapocka alatti fájdalom -ról. 90%-ban egy oldalra tud csak kisugározni a fájdalom, mivel az emberek zöme jobbkezes, ezért a jobb lapockába sugárzó fájdalom sűrűbben fordul elő. Idegbecsípődés lapocka magasságában is gyakran előfordul. Ez kisugárzó fájdalmat is okozhat! Lapocka becsípődés esetén mindig a fájdalom okának megszüntetésével kell, hogy kezdődjön a kezelés! Amennyiben a kezelés nem kezdődhet azonnal, a fájdalom kialakulásának pillanatában, akkor fokozott elővigyázatossággal, különböző otthoni kezeléssel csillapíthatók a fájdalmak mindaddig, amíg a kiváltó okok megszüntetésre nem kerülnek.

A lapocka fájdalom legtöbbször otthoni kezeléssel csillapítható:

Ami otthon is végezhető, az a tens kezelés. Pillanatnyi állapotig képes ellazítani a fájdalomtól befeszült izmokat. Egyes esetekben a fürdőzés is képes az izmokat ellazítani. A pihentetés, gyógyszeres kezelés, izmok lazítása esetén a lapocka fájdalma javulhat. Az otthoni kezeléssel fokozott figyelemmel járjunk el. Figyeljük, hogyan hatnak ránk különböző módon az alkalmazott kezelések. Aminél érezzük, hogy megkönnyebbülést hoz, azt jegyezzük meg, és alkalmazzuk rendszeresen. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsöket alkalmazva enyhülést érhetünk el, ezáltal a lapocka fájdalom helye kevésbé lesz érzékeny a betegnek. Ha egy családtag segíteni tud, akkor a panaszos oldalon lévő kezünk alkarját a fenekünk vízszintes vonala fölé emelve a lapockát el tudjuk távolítani a gerinctől, majd a lapocka gerinchez közeli “függőleges” élének tövét masszírozva enyhülést tudunk elérni egy kis masszázzsal. Egy újjal szinte alá lehet nyúlni a lapocka alá.

Egyre több ember képes szakszerűen felragasztani a kineziológia tapaszt. A tapasz képes a feszes izmokat a kezelésig ellazítani.

Ajánlom azoknak akik visszatérő, vagy akut hátfájással küszködnek! Nekem bevált!
Már az első kezelés után megszűntek a becsípődésszerű állapotból származó, éles fájdalmaim, amik véletlenszerű mozdulatokra jöttek elő. Fájdalomcsillapítókat azóta nem szedek. A második kezelés után 5-6 nappal a korábbi, vissza-visszatérő enyhébb fájdalmaim is minimalizálódtak, visszatérhettem a normális életbe.
Köszönöm a segítséget!
Soós András

Mivel az otthoni kezelés csak a fájdalmat csillapítja:

 ezáltal a lapocka fájdalom oka nem szűnik meg. A panaszok elmúlásával az újabb megerőltető tevékenység a fájdalom kiújulásához vezethetnek. Akár egy újabb éles fájdalom kíséretével kiújulhat a panasz. Mintha kést szúrnának az ember hátába, szokták jellemezni a hozzám forduló betegek. Fontos, hogy mielőbb felkeressen  egy szakembert, aki a panasz kiváltó okát keresi és szűnteti meg. Annak érdekében, hogy a fájdalom nem válhat krónikus állapotig, hosszú ideig nem szabad halogatni az ok megszűntetését. Az idegbecsípődés kezelése nem jár fájdalommal.

Adatkezelési tájékoztató

lapocka fájdalom kezelése