Lapocka fájdalom

A lapocka fájdalomnak nagyon sok oka lehet! 

A lapocka fájdalom maga a váll sérülése vagy gyulladása miatt is lehet. De a has és mellkas más részeiből sugárzó fájdalom is okozhatja.

Ezért a lapocka területén tapasztalható fájdalom oka lehet akár csak egy meghúzódott izom, egy esetleges idegbecsípődés, de súlyos szívbetegség, rák vagy tüdőbetegség is. Nagyon fontos, hogy az orvos kizárja a súlyos betegségeket! A súlyosabb betegségek rendszerint csak az egyik oldalon okoznak fájdalmat. Az epehólyag betegsége például a jobb lapockába sugároz ki fájdalmat. A szívbetegségek viszont inkább a bal oldali lapockába sugároznak.

Összegezve a leggyakoribb lapocka fájdalom okai:

  • tüdő miatti lapockafájdalom
  • egyéb mozgásszervi lapockafájdalom
  • lapockafájdalom szívprobléma miatt
  • hasi eredetű lapockafájdalom
  • ízület miatti lapockafájdalom
  • csont miatti lapockafájdalom
  • A rotátor köpeny betegsége is közrejátszhat a panaszoknál.

Ha kiderült a lapocka fájdalom oka, akkor kezdődhet meg a fájdalom kezelése. Ha az orvos nem talált semmilyen belső szerv okozta betegséget, akkor valószínű, hogy egy befeszült izom vagy becsípődött ideg okozza a fájdalmat.

Lapocka becsípődés esetén mindig a fájdalom okának megszüntetésével kell, hogy kezdődjön a kezelés! Amennyiben a kezelés nem kezdődhet azonnal, a fájdalom kialakulásának pillanatában, akkor fokozott elővigyázatossággal, különböző otthoni kezeléssel csillapíthatók a fájdalmak mindaddig, amíg a kiváltó okok megszüntetésre nem kerülnek.

A lapocka körüli fájdalom legtöbbször otthoni kezeléssel csillapítható:

Ami otthon is végezhető, az a tens kezelés. Pillanatnyi állapotig képes ellazítani a fájdalomtól befeszült izmokat. Egyes esetekben a fürdőzés is képes az izmokat ellazítani. A pihentetés, gyógyszeres kezelés, izmok lazítása esetén a lapocka fájdalma javulhat. Az otthoni kezeléssel fokozott figyelemmel járjunk el. Figyeljük, hogyan hatnak ránk különböző módon az alkalmazott kezelések. Aminél érezzük, hogy megkönnyebbülést hoz, azt jegyezzük meg, és alkalmazzuk rendszeresen. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsöket alkalmazva enyhülést érhetünk el, ezáltal a fájdalom helye kevésbé lesz érzékeny a betegnek.

Egyre több ember képes szakszerűen felragasztani a kineziológia tapaszt. A tapasz képes a feszes izmokat a kezelésig ellazítani.

Mivel az otthoni fájdalom csillapítás csak a fájdalmat csillapítja:

 ezáltal a fájdalom oka nem szűnik meg. A panaszok elmúlásával az újabb megerőltető tevékenység a fájdalom kiújulásához vezethetnek. Akár egy újabb éles fájdalom kíséretével kiújulhat a panasz. Mintha kést szúrnának az ember hátába, szokták jellemezni a hozzám forduló betegek. Fontos, hogy mielőbb felkeressen  egy szakembert, aki a panasz kiváltó okát keresi és szűnteti meg. Annak érdekében, hogy a fájdalom ne váljon krónikus állapotig, hosszú ideig nem szabad halogatni az ok megszűntetését. Az idegbecsípődés kezelése nem jár fájdalommal.

 

 

lapocka fájdalom kezelése