Isiász kezelése

Mi az-az isiász-szindróma? Mit kell tudni erről?

Az isiász a hát alsó részéből indul és a fenéken át az ülőidegen végigfutva a lábak hátsó részén végig tüneteket okozhat. A zsibbadással, érzéketlenséggel, gyengeséggel járó tünetegyüttes hátterében általában egy komolyabb betegség áll.

Gyakori alsó háti problémák, amelyek okozhatnak ülőideg-zsábát: gerincsérvgerinccsatorna szűkület, porckorongsérv.

Az ülőideg, a nervus ischiadicus testünk legvaskosabb, leghosszabb perifériás idege. A medencéből a csípő-fartájon át fut le a combokban, ami a térdhajlatban két ágra oszlik. Az ülőideg számos izmot mozgat, és gondoskodik a combok, alszárak és lábak érző beidegződéséről.

Isiászos tünetek akkor jelentkeznek, ha az ülőideget irritálják vagy összenyomják a gerincvelői eredetéhez közel.

Működési zavara sokszínű tünetegyüttest okozhat, az enyhe érzéskieséstől a teljes bénulásig. Az isiász nem önálló betegség, hanem számos egyéb betegség következménye. Az isiászos fájdalom többnyire spontán is oldódik, pár hét alatt. Ez idő alatt az orvos feladata gondoskodni a fájdalomcsillapításról, az idegműködés mielőbbi rendeződéséről és a bénulás megelőzéséről. Bizonyos esetekben csak műtéttel lehet biztosítani az ideg túlélését. A fájdalom és a mozgáskorlátozottság keletkezésekor a legfontosabb a pihentetés, a derék tehermentesítése. Ha nem sikerül a fájdalmat csillapítani, nem múlnak el a panaszok és továbbra is fájdalmas a mozgás, akkor az orvosi kezelés a megoldás. A betegségek kezelése nem egy elhalasztható dolog, ha erős nyomás éri a fájó területet bekövetkezhet a bénulás is akár.

Mik a tünetek?

Az isiász tünetei leginkább a derékfájásvégtag zsibbadás, deréktáji fájdalom, vizelet és széklet visszatartási képtelenség.

A fájdalom enyhítésére a fájdalomcsillapítás kezdetleges kezelési módszer. A hirtelen mozdulatok nem tesznek jót a derekunknak.

vizsgálat során az ágyéki gerinc mozgása korlátozott, gyakran egyáltalán nem kivihető, a gerinc mellett haladó izmok görcsös állapota révén a beteg csaknem merev helyzetben van.

Az isiász-szindróma nem mindig előzhető meg, de bizonyos életmódbeli szabályok betartásával jelentősen csökkenthetjük a veszélyét, (rendszeres testmozgás, helyes testtartás, gyógytorna).

Akut panaszok esetén legfontosabb a nyugalomba helyezés, az ágynyugalom. Kiegészítően gyógyszeres terápia, fájdalomcsillapítás, és gyulladáscsökkentésre nem-szteroid gyulladáscsökkentők, vagy szteroid gyógyszerek, izomlazítók adása, mellyel a fájdalmat sokszor fenntartó görcsös izom-összehúzódás oldásával érjük el a fájdalomcsillapító hatást. A gyógyszereket szájon át, infúzióban, a fájdalom helyére adott lokális, illetve izomba adott injekcióval, valamint bőrön keresztül felszívódó tapasz formájában juttathatjuk a szervezetbe.

 • Az isiász többnyire egyoldali és az ülőideg beidegzési területére terjed ki.
 • Az érzészavar és a fájdalom csíkszerű, viszonylag könnyen behatárolható. Deréktájékról indul és attól függően, hogy melyik ideggyök kerül nyomás alá, a belbokáig, az öregujjig illetve a kisujjig kisugárzik.
 • A fájdalom is sokféle lehet: egészen enyhe fájdalomérzéstől az elviselhetetlenig fokozódhat fokozatosan, de felléphet hirtelen is.
 • A fájdalom előidézhető akár tüsszentéssel, köhögéssel, haspréssel, orvosi műfogásokkal is.
 • A fájdalom enyhül fekvés vagy járás közben és nő állás vagy ülés közben.
 • A panaszokat a meleg fokozza.
 • Jelentkezhet lábzsibbadás, kellemetlen szúró érzés a lábon.
 • Az ideg által ellátott izmokban lehet izomgyengeség, mozgászavar.
 • Bizonyos esetekben tünet lehet a vizelet- és széklet-visszatartási képtelenség (ún. inkontinencia)

Az isiász okai lehetnek:

 • ágyéki porckorongsérv

Ez a leggyakoribb ok. A porckorong egy, a csigolyatestek között elhelyezkedő porclemez, ami egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből áll. Feladata az, hogy rugalmas összeköttetést biztosítson a csigolyák között, ezáltal biztosítva a gerinc mozgékonyságát. Amennyiben a porckorong  külső rostos gyűrűjén repedés, szakadás keletkezik, a belső puha, kocsonyás állagú rugalmas anyag kitüremkedik, nyomva az itt haladó ideggyököt.

 • ágyéki gerinccsatorna-szűkület
 • gerinckopás (spondylosis)
 • csontritkulás miatti csigolyaösszeroppanás
 • gerincdaganat
 • idegbecsípődés
 • sok ülés stb.

Nagyon köszönöm a segítséged Tomi, a derekam a lehető legjobb! 😊
Februárban és márciusban iszonyatos derékfájással próbáltam élni, dolgozni, focizni, de rá kellett jönnöm, hogy nem megy tovább, szinte lépni is fájdalmas volt!
Voltam Tominál 2 kezelésen és mintha a régi lennék!
Megszűnt a nyilaló fájdalom, amit minden lépésnél éreztem, lehajolni, focizni már nem tudtam előtte!
Precíz, hozzáértő mozdulatokkal helyretette a becsípődött ideget, ami ki-be ugrált folyamatosan!
Nagyon hálás vagyok, megyek hamarosan a megelőző kezelésre! 
Mindenkinek csak ajánlani tudom, ne habozzatok elmenni a kezelésekre!

Gál-Győri Reni

Az isiász kezelése:

A gerincmasszázs fő feladata a kiváltó ok megszűntetése. A nyomás alatt lévő idegek felszabadítása a nyomás alól. 

Az isiász tüneteinek enyhítésére rengeteg megoldás létezik. Hangsúlyozom, hogy ezek a kezelések a legtöbb esetben csak tüneti enyhülést fognak hozni. A fő feladat a kiváltó ok megszűntetésének mihamarabbi magoldására lesz szükség. Amíg el nem jutunk a kezelésre addig a tünetek enyhíthetőek az alábbi módszerekkel:

Tens EMS készülék használata:

A Tens kezelés a fájdalmas izmokat képesek ellazítani. A fájdalomcsillapító gyógyszerek helyett nagyon eredményesen tudja a fájdalmat enyhíteni. Ha el nem is hagyható a gyógyszer szedése, viszont a mennyiségét jó eséllyel csökkenteni tudja. A TENS készülék használatának nincsenek károsító mellékhatásai. A gyógyszerekkel ellentétben nem károsítja a gyomrot. Rendkívül fontos kihangsúlyoznom, hogy az itt felsorolt módszerek, készülékek, kenőcsök nem lesznek alkalmasak a teljes gyógyulásra. Ezek csak a tüneteket enyhítik. A TENS készülék hatása is csak ideiglenes, az isiász okozta fájdalmat is csak enyhíti. Egy bizonyos idő után a panasz, panaszok visszatérnek. Súlyos esetekben előfordulhat, hogy nem fog enyhíteni a fájdalmon, de egy próbát biztosan megér.

Lökéshullám terápia:

Ezt a kezelést sajnos otthon nem tudjuk elvégezni. A lökéshullám terápia csak az erre szakosodott intézményekben érhető el. A lökéshullám terápia működési elve, hogy a létrehozott hanghullámokkal a szöveteken mechanikai stimulálás történik. Ez segíti a keringés fokozását, mely gyorsítani tudja a gyógyulást. A feszes izmok hatására fellazulnak, a gyulladás csökken. Az isiász okozta gyulladást viszont gyorsabban tudja a szervezet megszűntetni.

Lágylézer kezelés:

A lágylézer kezelés napjainkra egy igen elismer fizikoterápiás kezelés lett. Rendkívűl jól javítja a sérült szövetek keringését. A készülék alacsony energiájú infravörös lézersugárral működik. Az energia besugárzásával fejt ki pozitív hatást a sejtekre, mivel gyorsítja azokban az oxigénellátást, ezáltal gyorsabban regenerálódnak az isiász okozta gyulladások. 

A lágylézer terápia készülék képes a test különböző mélységéig eljutni, akár a csontokig is.   

 

Adatkezelési tájékoztató

Isiász kezelése fájdalommentesen!