Isiász – ülőidegzsába szindróma

Az isiász (más néven: ülőidegzsába) a láb zsibbadásával, érzéketlenségével és gyengeségével járó tünetegyüttes.

Az ülőideg, a nervus ischiadicus testünk legvaskosabb, leghosszabb perifériás idege. A medencéből a csípő-fartájon lép ki, és fut le a végtagokba. A térdhajlatban két ágra oszlik. Mozgató és érző rostokkal látják el az alsó végtagot.

Isiászos tünetek akkor jelentkeznek, ha az ülőideget irritálják vagy összenyomják a gerincvelői eredetéhez közel.

Isiász okai lehetnek:

 • ágyéki porckorongsérv

Ez a leggyakoribb ok. A porckorong egy, a csigolyatestek között elhelyezkedő porclemez, ami egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből áll. Feladata az, hogy rugalmas összeköttetést biztosítson a csigolyák között, ezáltal biztosítva a gerinc mozgékonyságát. Amennyiben a porckorong  külső rostos gyűrűjén repedés, szakadás keletkezik, a belső puha, kocsonyás állagú rugalmas anyag kitüremkedik, nyomva az itt haladó ideggyököt.

 • ágyéki gerinccsatorna-szűkület
 • gerinckopás (spondylosis)
 • csontritkulás miatti csigolyaösszeroppanás
 • gerincdaganat
 • sok ülés stb.

Isiász tünetei:

 • Az isiász többnyire egyoldali és az ülőideg beidegzési területére terjed ki.
 • Az érzészavar és a fájdalom csíkszerű, viszonylag könnyen behatárolható. Deréktájékról indul és attól függően, hogy melyik ideggyök kerül nyomás alá, a belbokáig, az öregujjig illetve a kisujjig kisugárzik.
 • A fájdalom is sokféle lehet: egészen enyhe fájdalomérzéstől az elviselhetetlenig fokozódhat fokozatosan, de felléphet hirtelen is.
 • A fájdalom előidézhető akár tüsszentéssel, köhögéssel, haspréssel, orvosi műfogásokkal is.
 • A fájdalom enyhül fekvés vagy járás közben és nő állás vagy ülés közben.
 • A panaszokat a meleg fokozza.
 • Jelentkezhet lábzsibbadás, kellemetlen szúró érzés a lábon.
 • Az ideg által ellátott izmokban lehet izomgyengeség, mozgászavar.
 • Bizonyos esetekben tünet lehet a vizelet- és széklet-visszatartási képtelenség (ún. inkontinencia)

 

 Mi az az isiász-szindróma? Mit kell tudni erről?

Az isiász a hát alsó részéből indul és a fenéken át az ülőidegen végigfutva a lábak hátsó részén végig tüneteket okozhat. A zsibbadással, érzéketlenséggel, gyengeséggel járó tünetegyüttes hátterében általában egy komolyabb betegség áll.

Gyakori alsó háti problémák, amelyek okozhatnak ülőideg-zsábát: gerincsérv, gerinccsatorna szűkület, porckorongsérv, porckorong gyulladás.

Az ülőideg, más néven isiász a szervezetünk leghosszabb idege. A medencéből a csípő-fartájon át fut le a combokban, ami a térdhajlatban két ágra oszlik. Az ülőideg számos izmot mozgat, és gondoskodik a combok, alszárak és lábak érző beidegződéséről.

Működési zavara sokszínű tünetegyüttest okozhat, az enyhe érzéskieséstől a teljes bénulásig. Az isiász nem önálló betegség, hanem számos egyéb betegség következménye. Az isiászos fájdalom többnyire spontán is oldódik, pár hét alatt. Ez idő alatt az orvos feladata gondoskodni a fájdalomcsillapításról, az idegműködés mielőbbi rendeződéséről és a bénulás megelőzéséről. Bizonyos esetekben csak műtéttel lehet biztosítani az ideg túlélését. A fájdalom és a mozgáskorlátozottság keletkezésekor a legfontosabb a pihentetés, a derék tehermentesítése. Ha nem sikerül a fájdalmat csillapítani, nem múlnak el a panaszok és továbbra is fájdalmas a mozgás, akkor az orvosi kezelés a megoldás. A betegségek kezelése nem egy elhalasztható dolog, ha erős nyomás éri a fájó területet bekövetkezhet a bénulás is akár.

Mik a tünetek?

Az isiász tünetei leginkább a derékfájás, végtag zsibbadás, deréktáji fájdalom, vizelet és széklet visszatartási képtelenség.

A fájdalom enyhítésére a fájdalomcsillapítás kezdetleges kezelési módszer. A hirtelen mozdulatok nem tesznek jót a derekunknak.

A vizsgálat során az ágyéki gerinc mozgása korlátozott, gyakran egyáltalán nem kivihető, a gerinc mellett haladó izmok görcsös állapota révén a beteg csaknem merev helyzetben van.

Az isiász-szindróma nem mindig előzhető meg, de bizonyos életmódbeli szabályok betartásával jelentősen csökkenthetjük a veszélyét, (rendszeres testmozgás, helyes testtartás, gyógytorna).

Akut panaszok esetén legfontosabb a nyugalomba helyezés, az ágynyugalom. Kiegészítően gyógyszeres terápia, fájdalomcsillapítás, és gyulladáscsökkentésre nem-szteroid gyulladáscsökkentők, vagy szteroid gyógyszerek, izomlazítók adása, mellyel a fájdalmat sokszor fenntartó görcsös izom-összehúzódás oldásával érjük el a fájdalomcsillapító hatást. A gyógyszereket szájon át, infúzióban, a fájdalom helyére adott lokális, illetve izomba adott injekcióval, valamint bőrön keresztül felszívódó tapasz formájában juttathatjuk a szervezetbe.

 

isiász ülőideg kezelése