Lumbágó kezelése

A lumbágó, hogyan kezelhető? 

A lumbágó esetén mindig a fájdalom okának megszüntetésével kell, hogy kezdődjön a kezelés! Amennyiben a kezelés nem kezdődhet azonnal, a fájdalom kialakulásának pillanatában, akkor fokozott elővigyázatossággal, különböző otthoni kezeléssel csillapíthatók a fájdalmak mindaddig, amíg a kiváltó okok megszüntetésre nem kerülnek.

 

A lumbágó tünetei legtöbbször otthoni kezeléssel csillapíthatók:

Ami otthon is végezhető, az a tens kezelés. Pillanatnyi állapotig képes ellazítani a fájdalomtól befeszült izmokat. Egyes esetekben a fürdőzés is képes az izmokat ellazítani. A pihentetés, gyógyszeres kezelés, izmok lazítása esetén a lumbágó derék- panasza javulhat. Az otthoni kezeléssel fokozott figyelemmel járjunk el. Figyeljük, hogyan hatnak ránk különböző módon az alkalmazott kezelések. Aminél érezzük, hogy megkönnyebbülést hoz, azt jegyezzük meg, és alkalmazzuk rendszeresen. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsöket alkalmazva enyhülést érhetünk el, ezáltal a fájdalom helye kevésbé lesz érzékeny a betegnek.

Saját magunknak igaz nem tudjuk felhelyezni, de manapság egyre több ember tudja szakszerűen felragasztani a kineziológiai tapaszt. Egy lazító ragasztást alkalmazva, a tapasz képes a feszült izmot lazítani.

 

Mivel az otthoni fájdalom csillapítás csak a fájdalmat csillapítja,

ezáltal a fájdalom oka nem szűnik meg. A panaszok elmúlásával az újabb megerőltető tevékenység a fájdalom kiújulásához vezethetnek. Akár egy újabb éles fájdalom kíséretével kiújulhat a panasz. Élete során ha rendszeresen fáj, időközönként visszatér, esetleg gyakran jelentkezik a lumbágó, akkor fontos, hogy mielőbb felkeressen  egy szakembert, aki a panasz kiváltó okát keresi és szűnteti meg. Annak érdekében, hogy a fájdalom ne váljon krónikus állapotig, hosszú ideig nem szabad halogatni az ok megszűntetését.

 

Több ember tapasztalja, hogy az éjszaka nem alszik jót, fájdalomra, görcsölésre ébred, ami miatt másnap fáradtnak érzi magát.  Ha a lumbágó panasza sok-sok héten át nem múlik, orvoshoz kell fordulni! Fontos kikérdezni háziorvosa vagy gyógyszerésze véleményét, hiszen Ő tud tanácsot adni, hogy hogyan vészelhetjük át a fájdalmas napokat, és hogyan indulhatunk el a gyógyulás útján. Csak kevés embernek adatik meg, hogy ne ismerje a lumbágót. De aki élete során már találkozott a hirtelen mozdulat következtében belenyilalló éles fájdalommal, az tudja, hogy a pihentetés fogja meghozni az első javulást. Nagyon fontos, hogy ne halogassuk az időt, szűntessük meg a lumbágó okát a legrövidebb időn belül.

Nagyon köszönöm a segítséged Tomi, a derekam a lehető legjobb! 😊
Februárban és márciusban iszonyatos derékfájással próbáltam élni, dolgozni, focizni, de rá kellett jönnöm, hogy nem megy tovább, szinte lépni is fájdalmas volt!
Voltam Tominál 2 kezelésen és mintha a régi lennék!
Megszűnt a nyilaló fájdalom, amit minden lépésnél éreztem, lehajolni, focizni már nem tudtam előtte!
Precíz, hozzáértő mozdulatokkal helyretette a becsípődött ideget, ami ki-be ugrált folyamatosan!
Nagyon hálás vagyok, megyek hamarosan a megelőző kezelésre! 
Mindenkinek csak ajánlani tudom, ne habozzatok elmenni a kezelésekre!

Gál-Győri Reni

Becsípődött derékkel komoly fájdalommal érkezek és félóra kezelés után mintha újjá születnék! Igen minden képpen ajánlom korrekt srác segít ha tud de ő sem varázsló!!!

Ferenczi Zsolt

A lumbágó okai, tünetei, és kezelése

A lumbágó kialakulásának kezdete legtöbbször egy éles, derékba nyilalló fájdalom.  Ezt hívjuk lumbágónak, ami egyre több ember mindennapjait nehezíti meg. Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag izmok heves fájdalma, melyet egyetlen rossz mozdulat is kiválthat.

Lumbágó okai:

A gerincoszlopot csigolyák alkotják, melyeket elől rugalmas porckorongok, oldalt és hátul pedig ízületi tokkal körülvett kis ízületek kapcsolnak össze. A stabilitást és a mozgást minden oldalról rugalmas szalag és izomrendszer biztosítja. Gerincünk alkotóelemeiben fájdalomérző idegvégződések vannak, amik az alkotóelemekben fellépő túlterhelés, károsodás vagy működési rendellenesség esetén ingerületbe jönnek és az izomzat reflexes túlfeszülését, azaz lumbágót okoznak. Porckorong előboltosulás (porckorongsérv) esetén a fájdalomérző idegvégződések mellett a csigolyából oldalt kilépő ideggyökök is nyomás alá kerülnek, és a fájdalom továbbsugárzik a végtagok felé.

A lumbágó leggyakoribb okai: a porckorongsérv, tályog, daganatos megbetegedések, gerincferdülés, nőgyógyászati problémák, csontritkulás, A lelki okok.

Lumbágó tünetei:

A lumbágó önmagában egy tünet, amit akut fázisban hirtelen fellépő, helyi fájdalom, hirtelen mozdulat hatására kialakuló izomfeszülés és néha mozgásképtelen állapot kísérhet. A fájdalom hatására a beteg általában kissé előre, vagy oldalra hajolva tartja magát, dereka ütögetésre és nyomásra érzékeny. Krónikus fázisban ezek a kísérő tünetek kevésbé intenzívek, de a napi aktivitást korlátozzák, rontva ezzel a beteg életminőségét.

A lumbágó általános kezelése

A lumbágót rengeteg módon lehet kezelni. A terápia célja a fájdalmak enyhítése, illetve megszüntetése. Az orvosi terápia megkezdése előtt meg kell találni a derékfájás fő okát. A tüneti kezelés csak rövid ideig hatásos, hiszen amíg nem derül ki, hogy mitől alakul ki a lumbágó, addig újra meg újra szembesülni fogunk a kínzó fájdalommal. Sőt mi több, egy idő után akár krónikussá is válhat a helyzet.

A manuális mobilizáció során a csigolyák és az ízületek mobilitását úgy hozzák vissza, hogy azokat ismét helyrerakják.

Lumbágó esetén eleinte a pihenés javasolt, de a későbbiekben sokat javíthat az érintettek állapotán, illetve a kiújulás gyakoriságán, ha speciális gyógytornára járnak.

Akut fázisban a lumbágó kezelése nem szteroid gyulladásgátlók -fájdalomcsillapítók, valamint izomlazító gyógyszeres kúrával történik. Ezután személyre szabott speciális gyógytornával kezdhetjük meg az újabb panaszok kialakulásának megakadályozását.

Természetes gyógymódok, amit tehetünk gerincünk épségéért, a derékfájdalmat előidéző tényezők kerülése: túlsúly, nehéz fizikai munka, stressz, dohányzás, helytelen emelési technika. Fontos a rendszeres testmozgás, az ergonómiailag megfelelő szék, ideális alátámasztást biztosító matrac használata és az egészséges étrend.

 

Amennyiben a lumbágó panasza (mely izom eredetű) egyéb kisugárzó fájdalommal is jár, akkor már idegi eredetű fájdalomról beszélünk. Ezt már egy idegbecsípődés is okozhatja.

 

Idegbecsípődés 

 

Ha az idegre az őt körülvevő szövetek túl nagy nyomást helyeznek, idegbecsípődésről beszélünk. Ezek a szövetek lehetnek: porc, csont, izom. Az ideg működését a becsípődés rontja, ezzel zsibbadást, fájdalmat, érzékvesztést vagy gyengeséget okoz. A test sok részén keletkezhet idegbecsípődés. Gerincsérv esetén a sérült porckorong megnyomhatja az ideget, mely fájdalmat sugározhat a lábba. Ugyanígy egy becsípődés a kezek és az ujjak zsibbadásához vagy érzékvesztéséhez vezethet. Legtöbb esetben pihentetéssel és a gerincmasszázs kezeléssel az idegbecsípődés pár napon vagy esetleg héten belül meggyógyulhat. Ugyanígy a csuklóban jelentkező becsípődött ideg is vezethet a kezek és az ujjak zsibbadásához, érzékvesztéséhez. Ezt alagútszindrómának nevezzük. Ezt nem szabad összetéveszteni az ínhüvelygyulladással. Nagyon komoly esetekben akár műtétre is szükség lehet.

  

Idegbecsípődés tünetei

 A becsípődés jelei és tünetei a következők lehetnek:

 • Az ideg által kiszolgált területen csökkent érzékelés esetleg érzékvesztés
 • Az érintett területen izomgyengeség
 • Bizsergés, zsibbadás, hamis bőrérzet
 • A kezek vagy lábak zsibbadása
 • Égő, éles, sugárzó fájdalom
 • kézujjak zsibbadása 

 A becsípődött ideg tünetei alvás közben rosszabbodhat.

Idegbecsípődés okai

 Ha az ideget a környező szövetek túlzottan megnyomják.

 Legtöbb 40 év feletti ember legalább egyszer megtapasztalta, hogy mi is az idegbecsípődés. Az egyik leggyakoribb panasz. Az idegbecsípődésnek sok oka lehet. Többek között:

 • Sérülés
 • Reumatoid artritisz
 • Ízületi gyulladás
 • Ismétlődő mozdulatok
 • Hobbi, sport
 • Túlsúly

Idegbecsípődés leggyakoribb helyei a nyaki gerinc és az ágyéki gerinc.

Ha a becsípődés rövid időn belül megszűntetésre kerül, akkor nem szokott maradandó károsodást okozni. Amint a nyomás alól felszabadul az ideg, megkezdődik az idegek normál működéséhez szükséges gyógyulás.

Ha az idegbecsípődés hosszú ideig fennáll, akkor krónikus fájdalom, esetleg tartós idegkárosodás jöhet létre.

Kockázati tényezők idegbecsípődésre: 

 • Túlsúly: mely túlzott terhet ró a testre, valamint az idegekre, amely ettől becsípődhet.
 • Túlhasználat: Rengeteg sport vagy munka ismétlődő váll- és csuklócsukló-mozdulatokat igényelnek. Ilyen például a gyártási munka, amelynél igen gyakori az idegbecsípődés.
 • Hosszan tartó fekvés: súlyos betegség vagy műtét után.
 • Terhesség: A terhesség miatti súlynövekedés miatt megváltozik a gerinc görbülete, hogy a megnövekedett has ne húzza előre a kismamát.

Idegbecsípődés megelőzése

A következő tanácsok betartásával becsípődés kialakulásának valószínűsége csökkenthető: 

 • Helyes testtartás: egy pozícióban ne feküdjön túl sokáig. Irodai munka esetében gyakran álljon fel és egy kicsit mozogjon.
 • Napi rendszerességgel végezzen erősítő valamint nyújtó feladatokat.
 • A hosszan ismétlődő munkát csökkentse a lehető legkevesebbre, tartson gyakran pihenőt.
 • Figyeljen oda a megfelelő testsúlyra. 

Idegbecsípődés kezelése 

 • pihentetés
 • gyógyszerek
 • gerincmasszázs
 • gyógytorna
 • lökéshullám terápia
 • műtét

Visszalépés az előző oldalra.

 

Adatkezelési tájékoztató

lumbágó kezelés