Lumbágó kezelése

A lumbágó hogyan kezelhető:

A lumbágó esetén mindig a fájdalom okának megszüntetésével kell, hogy kezdődjön a kezelés! Amennyiben a kezelés nem kezdődhet azonnal, a fájdalom kialakulásának pillanatában, akkor fokozott elővigyázatossággal, különböző otthoni kezeléssel csillapíthatók a fájdalmak mindaddig, amíg a kiváltó okok megszüntetésre nem kerülnek.

A lumbágó tünetei legtöbbször otthoni kezeléssel csillapíthatók:

Ami otthon is végezhető, az a tens kezelés. Pillanatnyi állapotig képes ellazítani a fájdalomtól befeszült izmokat. Egyes esetekben a fürdőzés is képes az izmokat ellazítani. A pihentetés, gyógyszeres kezelés, izmok lazítása esetén a lumbágó derék- panasza javulhat. Az otthoni kezeléssel fokozott figyelemmel járjunk el. Figyeljük, hogyan hatnak ránk különböző módon az alkalmazott kezelések. Aminél érezzük, hogy megkönnyebbülést hoz, azt jegyezzük meg, és alkalmazzuk rendszeresen. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsöket alkalmazva enyhülést érhetünk el, ezáltal a fájdalom helye kevésbé lesz érzékeny a betegnek.

Saját magunknak igaz nem tudjuk felhelyezni, de manapság egyre több ember tudja szakszerűen felragasztani a kineziológiai tapaszt. Egy lazító ragasztást alkalmazva, a tapasz képes a feszült izmot lazítani.

Mivel az otthoni fájdalom csillapítás csak a fájdalmat csillapítja,:

ezáltal a fájdalom oka nem szűnik meg. A panaszok elmúlásával az újabb megerőltető tevékenység a fájdalom kiújulásához vezethetnek. Akár egy újabb éles fájdalom kíséretével kiújulhat a panasz. Élete során ha rendszeresen fáj, időközönként visszatér, esetleg gyakran jelentkezik a lumbágó, akkor fontos, hogy mielőbb felkeressen  egy szakembert, aki a panasz kiváltó okát keresi és szűnteti meg. Annak érdekében, hogy a fájdalom ne váljon krónikus állapotig, hosszú ideig nem szabad halogatni az ok megszűntetését. 

Több ember tapasztalja, hogy az éjszaka nem alszik jót, fájdalomra, görcsölésre ébred, ami miatt másnap fáradtnak érzi magát.  Ha a lumbágó panasza sok-sok héten át nem múlik, orvoshoz kell fordulni! Fontos kikérdezni háziorvosa vagy gyógyszerésze véleményét, hiszen Ő tud tanácsot adni, hogy hogyan vészelhetjük át a fájdalmas napokat, és hogyan indulhatunk el a gyógyulás útján. Csak kevés embernek adatik meg, hogy ne ismerje a lumbágót. De aki élete során már találkozott a hirtelen mozdulat következtében belenyilalló éles fájdalommal, az tudja, hogy a pihentetés fogja meghozni az első javulást. Nagyon fontos, hogy ne halogassuk az időt, szűntessük meg a lumbágó okát a legrövidebb időn belül.

Nagyon köszönöm a segítséged Tomi, a derekam a lehető legjobb! 😊
Februárban és márciusban iszonyatos derékfájással próbáltam élni, dolgozni, focizni, de rá kellett jönnöm, hogy nem megy tovább, szinte lépni is fájdalmas volt!
Voltam Tominál 2 kezelésen és mintha a régi lennék!
Megszűnt a nyilaló fájdalom, amit minden lépésnél éreztem, lehajolni, focizni már nem tudtam előtte!
Precíz, hozzáértő mozdulatokkal helyretette a becsípődött ideget, ami ki-be ugrált folyamatosan!
Nagyon hálás vagyok, megyek hamarosan a megelőző kezelésre! 
Mindenkinek csak ajánlani tudom, ne habozzatok elmenni a kezelésekre!

Gál-Győri Reni

Lumbágó okai:

A lumbágó kialakulásának kezdete legtöbbször egy éles, derékba nyilalló fájdalom.  Ezt hívjuk lumbágónak, ami egyre több ember mindennapjait nehezíti meg. Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag izmok heves fájdalma, melyet egyetlen rossz mozdulat is kiválthat.

A lumbágó leggyakoribb okai: a porckorongsérv, idegbecsípődés, tályog, daganatos megbetegedések, gerincferdülés, nőgyógyászati problémák, csontritkulás, A lelki okok.

Lumbágó tünetei:

A gerincoszlopot csigolyák alkotják, melyeket elől rugalmas porckorongok, oldalt és hátul pedig ízületi tokkal körülvett kis ízületek kapcsolnak össze. A stabilitást és a mozgást minden oldalról rugalmas szalag és izomrendszer biztosítja. Gerincünk alkotóelemeiben fájdalomérző idegvégződések vannak, amik az alkotóelemekben fellépő túlterhelés, károsodás vagy működési rendellenesség esetén ingerületbe jönnek és az izomzat reflexes túlfeszülését, azaz lumbágót okoznak. Porckorong előboltosulás (porckorongsérv) esetén a fájdalomérző idegvégződések mellett a csigolyából oldalt kilépő ideggyökök is nyomás alá kerülnek, és a fájdalom továbbsugárzik a végtagok felé.

Lumbágó általános kezelése:

A lumbágót rengeteg módon lehet kezelni. A terápia célja a fájdalmak enyhítése, illetve megszüntetése. Az orvosi terápia megkezdése előtt meg kell találni a derékfájás fő okát. A tüneti kezelés csak rövid ideig hatásos, hiszen amíg nem derül ki, hogy mitől alakul ki a lumbágó, addig újra meg újra szembesülni fogunk a kínzó fájdalommal. Sőt mi több, egy idő után akár krónikussá is válhat a helyzet.

A manuális mobilizáció során a csigolyák és az ízületek mobilitását úgy hozzák vissza, hogy azokat ismét helyrerakják.

Lumbágó esetén eleinte a pihenés javasolt, de a későbbiekben sokat javíthat az érintettek állapotán, illetve a kiújulás gyakoriságán, ha speciális gyógytornára járnak.

Akut fázisban a lumbágó kezelése nem szteroid gyulladásgátlók -fájdalomcsillapítók, valamint izomlazító gyógyszeres kúrával történik. Ezután személyre szabott speciális gyógytornával kezdhetjük meg az újabb panaszok kialakulásának megakadályozását.

Természetes gyógymódok, amit tehetünk gerincünk épségéért, a derékfájdalmat előidéző tényezők kerülése: túlsúly, nehéz fizikai munka, stressz, dohányzás, helytelen emelési technika. Fontos a rendszeres testmozgás, az ergonómiailag megfelelő szék, ideális alátámasztást biztosító matrac használata és az egészséges étrend.

Lumbágó legtöbbször nem más, mint egy idegbecsípődés:

Sokan abban a tévhitben élnek (Jogosan, mivel sok orvos is ezt kommunikálja.), hogy a lumbágó kialakulása után az időközönként elő-elő fordulhat. DE! Mivel a lumbágó nem más mint egy idegbecsípődés, ezért nem igaz az előző állítás. Igenis gyógítható a lumbágó kialakulásának oka. Amennyiben a tünetet okozó idegeket a gerinc vagy az izmok nem tudják nyomás alá helyezni, akkor a lumbágó panaszai sem alakulhatnak ki.

Adatkezelési tájékoztató

Lumbágó kezelése