Nyaki fájdalom

A nyaki fájdalom gyakori panasz, melynek hátterében számos ok húzódhat meg. A nyak a gerinc legmozgékonyabb szakasza, de emellett biztosítja a fej tartását, és a nyaki csigolyák nyúlványai által alkotott csontos csatorna védi a gerincvelőt és az agy vérellátását biztosító csigolyaverőereket.

A nyaki fájdalom jelentkezhet hirtelen vagy fokozatosan is kialakulhat, előbbi esetben akut, utóbbinál pedig krónikus fájdalomról beszélhetünk.

A nyakfájdalom jelentkezhet a nyak közepén, két oldalán, kisugározhat a vállba, a lapockák közé, karokba és sok esetben a fej felé. Ez utóbbi sokszor egyszerre fejfájást, szédülésérzést, a fájdalom mellett mozgáskorlátozottságot is okozhat.

Nyaki fájdalom gyakoribb okai:

  • Izomfájdalom, izomgörcs (myalgia): hideghatás, túlerőltetés, rossz tartás, stressz válthatja ki. A gerinc melletti, elsősorban a csuklyás izom felső része feszes, görcsös, nyomásérzékeny, mozgás fokozza a fájdalmat. Gyakran előfordul az un. kényszertartás. A vállövet terhelő foglalkozásokat űzők (pl. fodrász, kozmetikus, számítógéppel dolgozók) körében nagyon gyakori jelenség.
  • A nyaki gerinc degeneratív (kopásos) elváltozásai: sokféle problémát okozhatnak mechani­kai hatásaik és az idegek irritációja, becsípődése révén. A csigolyaverőér és az azt kísérő szimpatikus idegfonat érintettsége miatt az agy vérellátását is zavarhatja, főleg idősebb betegekben, akiknél szédülés, fejfájás, hányinger, látászavar következhet be a fej és nyak hirtelen fordítására.
  • Nyaki sérülések: rossz mozdulat, autós ütközéses- ostorcsapás sérülés, elfekvés, okozhat csupán izom-lágyrész sérülést, de a legkülönbözőbb töréseket is. Ferde nyaktartás, nyomásérzékenység, mozgáskorlátozottság jellemzi.
  • Nyaki porckorongsérv: heves fájdalom, nyaki kényszertartás, jelentős mozgáskorlátozottság, izomgörcs, nyakból a karba kisugárzó ideggyöki tünetek jellemzik (a gyöknek megfelelő reflex és izomcsoport gyengül, érzéscsökkenés stb.)
  • Csigolya csontvelőgyulladása: járhat igen nagy fájdalommal, merev nyaki gerinccel, amelyet rendszerint láz kíséri.
  • Csigolyák kisízületeinek gyulladása
  • Kóros, un patológiás csigolyatörések, hátterében daganat, csontritkulás, vagy un. fáradásos törés (megerőltetés, túlterhelés).
  • Gerincdaganat
  • Övsömör: kifejezett égő fájdalmat okozhat, majd később nyilvánvalóvá válik a fájdalom eredete a hólyagos bőrtünetek megjelenésével.

 

Nyaki fájdalom: mit kell tudni a megelőzéshez és a kezeléshez

A súly viseléséről és akadálymentes mozgásáról a nyaki gerinc szakaszon 7 csigolya gondoskodik. A vállba és karokba kisugárzó fájdalmat sokszor a gerinccsigolya fájdalma okozza és csak átsugárzik ezekre a területekre. Azért érezhető a fádalom ezeken a területeken, mivel a gerinccsigolyák között porckorongok találhatóak és a vállra, karra sűrű ideghálózat fut, a csigolyák védelmében.

Nyaki gerincfájdalom élet bármely pillanatán kortól függetlenül előfordulhat, viszont a kor előrehaladtával az ízületek meszesedése, kopása egy természetes folyamatnak számít, így nagyobb eséllyel idősebb kórban kerül elő ez a probléma. Vannak olyan tevékenységet végző emberek, ahol egész korán jelentkeznek ezek a problémák. Ilyenek például az építőiparban, szépségiparban és irodában dolgozók. Az egyik legkellemetlenebb probléma, amit okozhat a nyaki gerinc fájdalom az a fejfájás. Két féle fájdalmat különböztetünk meg ebben az esetben, tompa, illetve éles fájdalmat ez a csigolyák eldeformálásából keletkező fájdalom. A fájdalmat kiválthatja még meszesedő csigolya, vagy ha a csigolyák helyzete megváltozik és a rajtuk nehezedő nagy nyomást már nem képesek rendeltetés szerűen tartani. Enyhébb vagy időben felfedezett probléma megszüntetésére kiváló módszer a gyógytorna vagy az orvosi masszázs. A gerinc megfelelő tartását és működését elősegíti a gyógytorna, mozgás, helyes testtartás, hát és vállizom erősítése.

A nyak fájdalom három csoportra bonthatók, amikhez különféle panaszok/tünetek tartoznak. Felső nyaki fájdalom, ami a nyak fájdalmát, fejfájást, szédülést, látás, hallás és nyelészavart okoz. Középső nyaki fádalom, ami nyak fájdalom, váll fájdalom és karba sugárzó „ál-gyöki” fájdalmat okoz. Alsó nyaki részen a nyakba, karba sugárzó „ál-gyöki” vagy valódi ideggyöki (radikuláris) tüneteket eredményez. Fontos az ezekre irányuló vizsgálatok végzése és megfelelő kezelése. Az általános tünetek, mint fáradékonyság, depresszió, gondolkodási nehezítettség érzése, önmagukban jelentkezve nem gerinc eredetűek, és nem kezelhetők a nyak manipulációjával.

 

 

nyaki fájdalom kezelése