Idegbecsípődés kezelése

Mikor beszélünk idegbecsípődésről, és hogyan jön létre?

Sokszor halljuk, hogy becsípődött a derekam, nem tudok kiegyenesedni és fáj. De mit is jelent ez pontosan?

Az idegek behálózzák a testünket, kábelként szállítják a külső és belső ingerek hatására létrejövő ingerületeket az agyba, majd onnan szállítják az újabb ingerületeket a testrészek, szervek felé. Az idegrendszert a központi idegrendszer, valamint a perifériás idegrendszer alkotja, mely behálózza az egész testet.

Amikor ideg becsípődik, az nem tud tovább megfelelően ingerületeket szállítani, melynek eredményeként a fájdalom mellett idegi eredetű panaszok is fellépnek.

Ha az idegre az őt körülvevő szövetek túl nagy nyomást helyeznek, idegbecsípődésről beszélünk. Ezek a szövetek lehetnek: porc, csont, izom. Az ideg működését a becsípődés rontja, ezzel zsibbadást, fájdalmat, érzékvesztést vagy gyengeséget okoz. A test sok részén keletkezhet idegbecsípődés. Gerincsérv esetén a sérült porckorong megnyomhatja az ideget, mely fájdalmat sugározhat a lábba. Ugyanígy egy becsípődés a kezek és az ujjak zsibbadásához vagy érzékvesztéséhez vezethet. Legtöbb esetben pihentetéssel és a gerincmasszázs kezeléssel az idegbecsípődés pár napon vagy esetleg héten belül meggyógyulhat. Ugyanígy a csuklóban jelentkező becsípődött ideg is vezethet a kezek és az ujjak zsibbadásához, érzékvesztéséhez. Ezt alagútszindrómának nevezzük. Ezt nem szabad összetéveszteni az ínhüvelygyulladással. Nagyon komoly esetekben akár műtétre is szükség lehet.

Az idegbecsípődés 6 oka: mitől alakulhat ki?

Az idegbecsípődést okozhatja túlsúly, ízületi gyulladás, Reumatoid artritisz, hosszabb tartós testi megterhelés, sérülés vagy akár a kedvenc sportunk is. Ha a tünetek nem javulnak az otthoni pihentetés és borogatás ellenére sem, érdemes orvosi segítséget kérni.

Rövid ideig tartó becsípődés esetén általában nem okoz maradandó károsodást. Amint az ideg felszabadul a nyomás alól, az idegi funkciók visszaállnak az eredeti állapotba és ugyanúgy fognak funkcionálni.

Nyaki porckorongsérv:

A porckorong betegségei közül gyakori a nyaki gerincszakaszon kialakuló sérv. A porckorongsérvek általában az ágyéki és a nyakigerincszakaszon a leggyakoribbak, ennek az az oka, hogy ezt a két szakaszt éri a legnagyobb fizikai terhelés. A porckorongsérv egy nagyon fájdalmas és kellemetlen betegség. Javasolt a rendszeres mozgás és a gyógytorna kezelés. Ülő munkát végzők esetében a monitor, szék és asztal ergonomikus elhelyezésével elkerülhető a nyaki gerinc előre hajló tartása.

A derékfájás maga a lumbágó?

A leggyakrabban jelentkező problémát, vagyis a derékfájást magát valóban szokás lumbágónak is nevezni. Ez az a fajta fájdalom, amely hevességével hívja fel magára a figyelmet, és amelynek kapcsán szinte minden mozdulatnál belenyilall a deréktájba a gyötrő érzés. A derékfájás okozója lehet isiász is, más nevén ülőidegzsába. Ez a gerincsérvnek az a formája, amikor a porckorong az ülőideget nyomja. A farpofákba és az alsó végtagba kisugárzó fájdalom jellemzi, egyéb tünetek kíséretében.

Idegbecsípődés tünetei:

A becsípődés jelei és tünetei a következők lehetnek:

 • Az ideg által kiszolgált területen csökkent érzékelés esetleg érzékvesztés
 • Az érintett területen izomgyengeség
 • Bizsergés, zsibbadás, hamis bőrérzet
 • A kezek vagy lábak zsibbadása
 • Égő, éles, sugárzó fájdalom
 • kézujjak zsibbadása

A becsípődött ideg tünetei alvás közben rosszabbodhat.

A gerinc becsípődés leggyakoribb helyei:

– derék becsípődés

– nyak becsípődés

– lapocka körüli becsípődés

Idegbecsípődés kezelése:

 • pihentetés
 • gyógyszerek, kenőcs, tapasz
 • gerincmasszázs
 • gyógytorna
 • lökéshullám terápia
 • műtét

Ha a becsípődés rövid időn belül megszűntetésre kerül, akkor nem szokott maradandó károsodást okozni. Amint a nyomás alól felszabadul az ideg, megkezdődik az idegek normál működéséhez szükséges gyógyulás.

Ha az idegbecsípődés hosszú ideig fennáll, akkor krónikus fájdalom, ízületi gyulladás, esetleg tartós idegkárosodás jöhet létre.

Idegbecsípődés esetén mindig a fájdalom okának megszüntetésével kell, hogy kezdődjön a kezelés! Amennyiben a gerincterápia (gerincmasszázs) nem kezdődhet el azonnal, a fájdalom kialakulásának pillanatában, akkor fokozott elővigyázatossággal, különböző otthoni módszerekkel csillapíthatók a fájdalmak.

Amíg el nem jutunk a kezelésre, addig is

Nagyon köszönöm a segítséged Tomi, a derekam a lehető legjobb! 😊
Februárban és márciusban iszonyatos derékfájással próbáltam élni, dolgozni, focizni, de rá kellett jönnöm, hogy nem megy tovább, szinte lépni is fájdalmas volt!
Voltam Tominál 2 kezelésen és mintha a régi lennék!
Megszűnt a nyilaló fájdalom, amit minden lépésnél éreztem, lehajolni, focizni már nem tudtam előtte!
Precíz, hozzáértő mozdulatokkal helyretette a becsípődött ideget, ami ki-be ugrált folyamatosan!
Nagyon hálás vagyok, megyek hamarosan a megelőző kezelésre! 
Mindenkinek csak ajánlani tudom, ne habozzatok elmenni a kezelésekre!

Gál-Győri Reni

Az idegbecsípődés kezelése otthon:

Otthon is használható a tens készülék, ami rövid ideig képes ellazítani a fájdalomtól befeszült izmokat. Egyes esetekben a fürdőzés is lazító hatással bírhat. A pihentetés, gyógyszeres kezelés, izmok lazítása esetén az idegbecsípődés háti- vagy derék- panasza javulhat. Az otthoni kezeléssel fokozott figyelemmel járjunk el. Figyeljük, hogyan hatnak ránk különböző módon az alkalmazott eljárások. Aminél érezzük, hogy megkönnyebbülést hoz, azt jegyezzük meg, és alkalmazzuk rendszeresen. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsöket használva enyhülést érhetünk el, ezáltal a fájdalom helye kevésbé lesz érzékeny számunkra. Az interneten elérhető számos speciális nyújtógyakorlatokkal tovább javíthatunk az állapotunkon.

Saját magunknak nem biztos, hogy fel tudjuk helyezni, de manapság egyre több ember tudja szakszerűen alkalmazni a kineziológiai tapaszt. Egy lazító ragasztást alkalmazva, a tapasz képes a feszült izmot lazítani.

Néhány nap után, a kínzó-, mozgásképtelen állapot enyhülésével, fontos, hogy még a fájdalom mellett is elkezdődjön egy könnyed mozgás: például séta, úszás. A kíméletes mozgás gyorsítani tudja a panaszok enyhülésének idejét, így a feszült izmokban a felgyülemlett méreganyagok gyorsabban kiürülnek.  

 

Mivel az otthoni fájdalomcsillapítás csak a fájdalmat csökkenti vagy elnyomja,

ezáltal a fájdalom oka nem szűnik meg. A panaszok elmúlásával az újabb megerőltető tevékenység a fájdalom kiújulásához vezethet. Akár egy újabb éles fájdalom kíséretével kiújulhat a panasz. Ha rendszeresen vagy időközönként visszatér, esetleg gyakran jelentkezik a becsípődés, akkor fontos, hogy mielőbb felkeressen. Az általam alkalmazott terápia az egyénre és betegségre szabottan a panasz kiváltó okát keresi és szünteti meg. Mit tehetünk? Annak érdekében, hogy a fájdalom ne váljon krónikussá, hosszú ideig nem szabad halogatni az időt. 

 

Idegbecsípődés megelőzése:

A következő tanácsok betartásával becsípődés kialakulásának valószínűsége csökkenthető: 

 • Helyes testtartás: egy pozícióban ne feküdjön túl sokáig. Irodai munka esetében gyakran álljon fel és egy kicsit mozogjon.
 • Napi rendszerességgel végezzen erősítő valamint nyújtó feladatokat.
 • A hosszan ismétlődő munkát csökkentse a lehető legkevesebbre, tartson gyakran pihenőt.
 • Figyeljen oda a megfelelő testsúlyra

Kockázati tényezők idegbecsípődésre:

 • Túlsúly: mely túlzott terhet ró a testre, valamint az idegekre, amely ettől becsípődhet.
 • Túlhasználat: Rengeteg sport vagy munka ismétlődő váll- és csuklócsukló-mozdulatokat igényelnek. Ilyen például a gyártási munka, amelynél igen gyakori az idegbecsípődés.
 • Hosszan tartó fekvés: súlyos betegség vagy műtét után.
 • Terhesség: A terhesség miatti súlynövekedés miatt megváltozik a gerinc görbülete, hogy a megnövekedett has ne húzza előre a kismamát.

Több ember tapasztalja, hogy az éjszaka nem alszik jót, fájdalomra, görcsölésre ébred, ami miatt másnap fáradtnak érzi magát.  Ha az idegbecsípődés panasza sok-sok héten át nem múlik, orvoshoz kell fordulni! Fontos kikérdezni háziorvosa vagy gyógyszerésze véleményét, hiszen Ő tud tanácsot adni, hogy hogyan vészelhetjük át a fájdalmas napokat, és hogyan indulhatunk el a gyógyulás útján. Csak kevés embernek adatik meg, hogy ne ismerje az idegbecsípődést. Legtöbbször a derék idegbecsípődés jellemző. De aki élete során már találkozott a hirtelen mozdulat vagy esetleg rossz mozdulat következtében belenyilalló éles, égő, szúró fájdalommal, az tudja, hogy a pihentetés fogja meghozni az első javulást. Nagyon fontos, hogy ne halogassuk az időt és szüntessük meg az idegbecsípődés okát a legrövidebb időn belül.

Adatkezelési tájékoztató

Minden, amit tudni kell az idegbecsípődés kezeléséről!