Térdfájás

A térd az emberi szervezet legnagyobb és legbonyolultabb ízülete, egyben leginkább igénybevett ízületünk.

A térdfájdalom gyakran jelentkező ízületi panasz, mely bármely életkorban előfordulhat.Idős korban elsősorban a porcok kopása, fiataloknál pedig a túlerőltetés vagy valamilyen sérülés hatására fájdul meg a térd.

A térdfájás olyan tünet, amely térdben lévő, vagy térd környéki fájdalomban nyilvánul meg, számtalan előidéző oka lehet.

A térdfájás leggyakoribb okai:

  • Porckopás (artrózis): a térdfájás hátterében leggyakrabban ez a betegség áll. Főként középkorúaknál jelentkezik. A különböző okok (mechanikai sérülés, korral járó természetes kopás) miattaz ízületi porc elvékonyodik, majd egyre inkább eltűnik. Az ízület mozgatásakor az ízületi felszínek egymással dörzsölődnek, ami „térdropogással” járhat. A leváló apró porcdarabkák miatt kialakuló ízületi gyulladás a fájdalmat fokozza.

Hajlamosító tényezők: fiatalkori versenyszerű sportolás (pl. ugrás, futás, súlyemelés), térdsérülés, túlsúly (10 százalék súlycsökkenés enyhítheti a fájdalmat), „O-láb”, „X-láb”, térdeléssel járó munkakörök, mozgáshiány miatti izomgyengeség.

  • Térdízület nyálkatömlők gyulladása: a térdfájdalmak egyik gyakori oka, főleg fiatalabb korban. Hátterében több ok is állhat, pl., sérülés, fertőző megbetegedés, mikrosérülések. A nyálkatömlő ilyenkor többletfolyadékkal telik meg.
  • Íngyulladás: a térdízület csontjain tapadó, a comb hátulsó felszínén elhelyezkedő hajlító izmok inainak gyulladása. Kerékpározás, futás vagy síelés következtében, az intenzív terhelés hatására kialakuló íngyulladást nevezik „futótérdnek”, ami kifejezett fájdalommal, esetenként ízületi duzzanattal jár.
  • Térdsérülések:
  • porcsérülések: a térdízületi porcsarlók (meniszkuszok) sérülése, ami leggyakrabban a megtámasztott lábszár mellett a térd hirtelen megcsavarodása miatt alakul ki (pl. síelés, teniszezés, futballozás kapcsán). A meggyengült porcokból leválhat egy kisebb darab, ami a térdízület mozgásait nehezíti (a térd kinyújtása okoz nehézséget, a behajlítása könnyebb).
  • szalagsérülések (a térdfájdalom mellett a térdízület stabilitása megszűnik, a beteg járása bizonytalanná válik)
  • Reumatoid artritisz (RA): az immunrendszer túlműködése következtében sokízületi károsodás alakul ki, azaz a térd mellett a szervezet más szervei is érintettek lehetnek.

térdfájás kezelése