Hátfájás kezelése

 

A hátfájás, hogyan kezelhető? 

Hátfájás esetén mindig a fájdalom okának megszüntetésével kell, hogy kezdődjön a kezelés! Amennyiben a kezelés nem kezdődhet azonnal, a fájdalom kialakulásának pillanatában, akkor fokozott elővigyázatossággal, különböző otthoni kezeléssel csillapíthatók a fájdalmak mindaddig, amíg a kiváltó okok megszüntetésre nem kerülnek.

Eddig egyszer voltam kezelésen, a gerincem egy behatárolható pontján való tompa, elhúzódó fájdalom miatt. Kezelés után szépen lassan kezdett múlni a fájdalom, és kb 10 nap múlva tünetmentes lettem. Még egyszer köszönöm!

Bálint Szél

A hátfájás legtöbbször otthoni kezeléssel csillapítható: 

Ami otthon is végezhető, az a tens kezelés. Pillanatnyi állapotig képes ellazítani a fájdalomtól befeszült izmokat. Egyes esetekben a fürdőzés is képes az izmokat ellazítani. A pihentetés, gyógyszeres kezelés, izmok lazítása esetén a hát és derékfájás panasza javulhat. Az otthoni kezeléssel fokozott figyelemmel járjunk el. Figyeljük, hogyan hatnak ránk különböző módon az alkalmazott kezelések. Aminél érezzük, hogy megkönnyebbülést hoz, azt jegyezzük meg, és alkalmazzuk rendszeresen. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsöket alkalmazva enyhülést érhetünk el, ezáltal a fájdalom helye kevésbé lesz érzékeny a hátfájós betegnek.

 

Mivel az otthoni fájdalom csillapítás csak a fájdalmat csillapítja:

 ezáltal a fájdalom oka nem szűnik meg. A panaszok elmúlásával az újabb megerőltető tevékenység a hátfájdalom kiújulásához vezethetnek. Akár egy újabb éles fájdalom kíséretével kiújulhat a panasz. Élete során ha rendszeresen fáj, időközönként visszatér, esetleg gyakran jelentkezik a fájdalom, akkor fontos, hogy mielőbb felkeressen  egy szakembert, aki a panasz kiváltó okát keresi és szűnteti meg. Annak érdekében, hogy a fájdalom ne váljon krónikus állapotig, hosszú ideig nem szabad halogatni az ok megszűntetését.

 

Több ember tapasztalja, hogy az éjszaka nem alszik jót, fájdalomra, görcsölésre ébred, ami miatt másnap fáradtnak érzi magát.  Ha a hátfájás sok-sok héten át nem múlik, orvoshoz kell fordulni! Fontos kikérdezni háziorvosa vagy gyógyszerésze véleményét, hiszen Ő tud tanácsot adni, hogy hogyan vészelhetjük át a fájdalmas napokat, és hogyan indulhatunk el a gyógyulás útján. Csak kevés embernek adatik meg, hogy ne ismerje a hátfájást. De aki élete során már találkozott a hirtelen mozdulat következtében belenyilalló éles fájdalommal, az tudja, hogy a pihentetés fogja meghozni az első javulást. Nagyon fontos, hogy ne halogassuk az időt, tudjuk meg mi a hátunk fájdalmának oka!

Hónapok óta tartó, néha már elviselhetetlen gerincfájdalom gyötört. Már az első kezelés után pár napra éreztem javulást a második kezelés után teljesen elmúlt minden fájdalom. Eredményeim látva feleségem is elkezdte a kezeléseket. Bátran ajánlom mindenkinek!

Zelenka Antal

Hátfájás

 

Hátfájás alatt a gerinc középső szakaszán kialakuló fájdalmakat értjük. Ezek a tünetek legtöbbször a két lapocka között vagy ennél egy kicsit lejjebb jelentkeznek. Ritkábban a borda lefutása mentén – a bordaközöknek megfelelően – előre is sugározhatnak a szegycsont irányába.

A háti gerinc fájdalma nagyon gyakori panasz a mindennapi életben, amely mögött igen sokfajta elváltozás állhat. Nem minden hátfájás mozgásszervi eredetű. Hátfájást okozhat pl. a tüdő- és mellhártyagyulladás, epekő, gyomorfekély, de az idegkárosodás (neuropátia) is.

A hátfájás az emberek 80%-ánál megjelenik élete során.

A hátfájásnak több fajtája lehet.

A fájdalom helye szerint jelentkezhet a fájdalom:

 • Fekvéskor (pl. sérülések, gerincferdülés, gerinccsatorna-szűkület, vesekő stb.)
 • Középen (pl. idegbecsípődés)
 • Lapocka környékén (pl. izomsérülés, gerincferdülés, csontritkulás, epekő, szívroham, tüdőembólia stb.)
 • Jobb oldalon lent (pl. vesekő, fekélyes vastagbélgyulladás, féregnyúlvány gyulladás, nőgyógyászati problémák, terhesség stb.)
 • Kisugározhat a mellkasba (hanyag tartás, gyors fordulás miatt húzódás stb.)
 • Egy pontban (pl. kisebb sérülés, idegbecsípődés, ütődés stb.)

Életmóddal kapcsolatos általános okok, pl.:

 • ízületi kopás (pl. porckorongsérv)
 • rossz tartás
 • ülőmunka
 • stressz
 • kevés mozgás
 • idősödés
 • Betegségek miatti hátfájás, pl.:
 • porckorongsérv
 • gerincferdülés
 • Scheuermann-kór (serdülőkorban jelentkező, ismeretlen eredetű csigolyafejlődési zavar, görnyedt, „púpos” tartás, mozgáskorlátozottság, a hát homorítási képtelensége jellemzi stb.)
 • isziász (ülőidegzsába)
 • csontritkulás
 • lúdtalp
 • Bechterew-kór (teljes merev gerinchez vezető csigolyagyulladás)
 • csigolya tbc, daganat, gyulladás

 

A hátfájás 5 oka és kezelési fajtái

A hátfájás az emberek többségénél megjelenik élete során. A fájdalmat számos biofizikai dolog okozhatja. Azok, akik orvost keresnek fel mozgásszervi problémájukra, igen gyakran szenvednek hátfájással. A munkából kimaradás egyik fő oka is a hátfájdalom.

Szerencsére a hátfájdalom leggyakrabban izom vagy csonteredetű, így gyorsan és nagy sikerességgel kezelhető. Akárcsak a teniszkönyök esetében, hátfájásnál is fontos az alapos diagnózis és a kitartó kezelés, mert csak így érhető el a teljes gyógyulás. Helyes testtartással, gerinc kímélő módszerekkel elkerülhető a fájdalom. Amikor egy porckorong sérves lesz, akkor a porckorongok kitüremkednek és könnyen ingerelhetnek egy ideget, ami hátfájással, zsibbadással és érzékvesztéssel is járhat.

Hátfájás tünetek jelentkezése:

 • Fekvéskor
 • Középen
 • Lapocka környékén
 • Jobb oldalon lent
 • Kisugározhat a mellkasba
 • Egy pontban

A fekvés közbeni hátfájás:

A gerinc mozgásának problémái vagy gerincsérv okozta gerincfájdalom. A porckorongok ilyenkor elvesztik ütődésfelfogó képességüket és idővel teljesen működésképtelenné válhatnak.

Egyéb betegségek, mint a gerincferdülés vagy a gerinccsatorna-szűkület is lehet a fájdalom oka. A vesekő, terhesség, endometriózis, néhányfajta rákos betegség és az ízületi gyulladás bizonyos fajtái is okozhatnak hátfájást fekvés közben.

Nőgyógyászati problémák: A nők nemi szervei közül több is a medence környékén található, amely okozhat jobb oldalon lent jelentkező hátfájást. Például az endometriózis egy gyakori jelenség, amely okozhat szórványos, éles fájdalmat a medence környékén, amely a jobb alsó hátba sugározhat. A méh körül levő rostok is okozhatnak jobb alsó háti fájdalmat, amely abnormális menstruációval, gyakori vizeletürítéssel és szeretkezés közbeni fájdalommal járhat. Ilyen jellegű panaszok esetén nőgyógyászhoz érdemes fordulni.

A hátfájásnak sokféle kezelési módja lehet attól függően, hogy mennyire súlyos a fájdalom és mi okozza.

A lehetséges kezelési módok a következők

Úszás, gyógytorna, manuálterápia, fájdalomterápia, gyógyszerek, műtét, mozgás.

Az olyan fájdalmak esetében, amelyek annyira kínzók, hogy megnehezítik a mindennapi életet, fájdalomterápiás kezelés javasolt.

Egy ilyen kezelés során legtöbbször fájdalomcsillapító injekcióval enyhíti az orvos fájdalmat, amely legkésőbb néhány órán belül hat. Ilyenkor fontos, hogy amíg a gyógyszer hatása tart, gyógytorna vagy más orvosi kezelés szükséges, hogy a gyógyszer hatásának elmúlásával ne álljon vissza a fájdalom az eredeti szintre.

Vissza a főoldalra