A derékfájdalom vagy más néven lumbágó egy tünet neve, amit több különféle betegség okozhat. Hiszen a derékfájdalom nem maga a betegség, hanem annak egyik és sokszor legkellemetlenebb tünete. A hosszan tartó, múlni nem akaró, krónikus derékfájdalommal nem kell együtt élni, a fájdalomcsillapítás mellett léteznek a kiváltó okot célzó kezelések is. Ezen írás elolvasása nem az orvos felkeresését helyettesíti, kérem, ha fáj a dereka, csípője, forduljon szakemberhez. A hosszan tartó csípőfájdalom két gyakori kiváltó oka a csípőízületi gyulladás és a csípőízületi porckopás. Melyiket honnan tudjuk felismerni?

A csípőízületi gyulladás felső légúti betegség, megfázás vagy más, lázzal járó megbetegedés következtében is kialakulhat. Jellemző, hogy valamelyik oldalon a fájdalom erősebben jelentkezik és mozgás hatására erősödik. A gyulladás leginkább tehát különféle betegségek következtében lép fel. Gyakran kisugárzik a fájdalom a láb irányába, ami a járást is megnehezítheti. A gyulladás hosszan tartó aszimmetrikus terhelés hatására is kialakulhat (például gerincferdülés). A kialakulás esélye minden életkorban hasonló.

A csípőízületi porckopás maga egy betegség, pontosabban betegség csoport. Idősebb korban jellemző, amit az öregedés folyamatai mellett gyermek vagy felnőtt korban szerzett, de tüneteket csak később mutató betegségek okozhatnak. A porckopás tünetei az idő előrehaladtával erősödnek, amíg eleinte csak terhelés hatására érezhetőek, később állandósulhatnak és csak fájdalomcsillapító beszedésekor enyhülnek. Éppen ezért a kezelés minél hamarabb történő megkezdése kulcsfontosságú a jó életminőség megtartása szempontjából.

A csípőízületi gyulladás és a csípőízületi porckopás között a jellemző különbség, hogy előbbi leggyakrabban egy konkrét lázzal járó megbetegedés után alakul ki viszonylag hirtelen, míg utóbbi fokozatosan és folyamatosan rosszabbodva keseríti meg az ember életét. Mindkét esetben fontos a gyors orvosi kezelés, de amíg az első esetben a javulás jelentős és hamar bekövetkezhet, utóbbi esetben a tünetek lassú mérséklése lehet a cél. A két csípőfájdalom kialakulásának ideje is tipikus: fiatal korban inkább az elsőre, míg idősebb korban elsősorban a másodikra kell gondolnunk.

Korábbi bejegyzések: