Porckorong betegség alatt nem egy konkrét megbetegedést, sokkal inkább egy tünetegyüttest értünk. A porckorong a gerinccsigolyák között helyezkedik el, feladata sokrétű. A porckorong védi és összetartja a csigolyákat, lehetővé teszi, hogy gerincünk ne váljon egy merev szervvé, hanem forgásra vagy hajlításra is képes legyen. A porckorong belső anyaga puhább, zselészerű, míg kívül egy rostos, merevebb gyűrűből áll.

A porckorong betegségek során a fent említett fizikai tulajdonságaiból veszíthet a szerv. Folyadéktartalma csökkenhet, a porckorong vékonyodhat, ezáltal merevebbé válhat. A külső rostos anyag is elvékonyodhat, megrepedhet és az így kialakult réseken a belső zselésebb anyag kitüremkedhet. Ezt nevezzük porckorongsérvnek. Ez önmagában is okozhat helyi fájdalmat, de idegeket nyomva akár ki is sugározhat a probléma eredeti helyéről a fájdalom.

Éppen ezért nem is válaszolható meg teljesen pontosan a felvetett kérdés. Hát-, nyak- és derékfájás a leggyakoribb tünet, attól függően, hogy a porckorong degeneratív elváltozása melyik csigolyánál helyezkedik el. A végtagok felé kisugárzó sajgás vagy a lapocka fájdalom is lehet jele a porckorong megbetegedésének vagy sérülésének. A fájdalom pontos okának feltárása szakorvosi feladat, már csak azért is, mert ilyen jellegű fájdalmat nem csak és kizárólag porckorong betegség okozhat, illetve ritkán, de komolyabb betegségek tünete is lehet a gerinctájék fájdalma.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a fájdalom tartós vagy visszatérő, ha nem vezethető vissza fizikai megerőltetésre. Ha csontritkulást diagnosztizáltak nálunk, akkor feltétlenül keressük fel orvosunkat. Szintén elengedhetetlen az alapos vizsgálat, ha kísérő tünetek is jelentkeznek, például láz vagy emésztési, esetleg vizeletürítési problémák lépnek fel. Ezek a vizsgálatok azért szükségesek, hogy kizárják a komolyabb, további szövődményekkel is járó megbetegedéseket.

A porckorong betegségei a legtöbbször hosszan tartó, de sebészi beavatkozásoktól mentes módszerekkel, gyógytornával, gerincterápiával, az alvási- vagy munkakörnyezet megváltoztatásával kezelhetőek.

Korábbi bejegyzések: