Amikor jelezni kíván szervezetünk, azt gyakran különféle fájdalommal teszi. Amennyiben a fájdalom nem valamilyen egyértelmű sérülés, fizikai behatás után következik be, nem lehetünk benne biztosak, hogy mi a kiváltója. A következőkben a leggyakoribb fájdalomtípusokkal és az okaival foglalkozunk, de ha a fájdalom megmarad vagy visszatér, akkor biztosan orvosi vizsgálatra lesz szükségünk. Mielőtt tehát azonnal egy fájdalomcsillapító után kapnánk, próbáljuk megvizsgálni az érzett fájdalmat, mert abból következtethetünk kiváltó okára, amit a valóságban kezeltetnünk kellene ahhoz, hogy a tünet többé ne jelentkezzen.

A fejfájás lehet egy külön betegség tünete, de önmagában is jelentkező probléma, amihez nem kapcsolódik további betegség. A fejfájás kapcsán érdemes megfigyelnünk annak időbeni lefutását, ciklikusságát (elképzelhetőek napszakhoz, de akár hosszabb időközönként rendszeresen vissza-vissza térő rohamok is), a fájdalom jellegét (nyomó, éles, lüktető, tompa stb. ) és hevességét. Kifejezetten jellemző, hogy hol jelentkezik a fájdalom: a fej egyik oldalán, elöl, hátul, szemgödrök környékén stb. Minél pontosabban tudjuk leírni a fejfájás tulajdonságait, annál valószínűbb, hogy megfelelő megoldást találhat rá orvosunk.

A derékfájás vagy lumbágó esetében azt érdemes megfigyelni, hogy reggel vagy éjszaka jelentkezik inkább, a mozgás ront vagy éppen javít a fájdalmon. A fájdalmat kíséri-e merevség és ha igen, az mennyi ideig marad meg. Nagyon fontos tünet lehet az, ha a fájdalmat zsibbadás kíséri vagy valamilyen irányban kisugárzik. A derékfájást legtöbbször mozgásszervi megbetegedés vagy túlterhelés okozza, de számtalan egyéb megbetegedés kísérő, árulkodó tünete is lehet. Ezek azonosításában döntő jelentőségű a fájdalom pontos leírása.

A hasfájást legtöbbször eseti fertőzés, fokozott gázképződés vagy fel nem derített ételintolerancia okozza, így arra érdemes visszaemlékezni, hogy a fájdalmat megelőzően mit fogyasztottunk. Mivel gyakran előfordul, hogy az elfogyasztott ételnek csak egy alkotóeleme a problémás számunkra, érdemes vezetnünk, hogy mikor jelentkezik a panasz, így később könnyebb lesz a valódi ok megtalálása. A kísérletezés mellett itt sem maradhat el szakorvos felkeresése, mert bizonyos betegségek nem múlnak el maguktól és nem a konkrét elfogyasztott étel összetételéhez van közük.