A váll rendkívül összetett szervünk, ami az egyik legnagyobb mozgástartományt képes lefedni. Éppen ezért túlterhelése, sérülése is különböző helyeken okozhat fájdalmat, gyulladást. A lapocka, a felkar- és a kulcscsont találkozik itt egymással, az ízületet pedig számtalan szalag és izom tapadási helye is.

Amíg a gerinc betegségei az életkor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel jelentkeznek, addig a vállizületi gyulladás elsősorban az aktív korúak jellemző problémája. A visszatérő és nem múló váll fájdalom mindenképpen szakorvosi kivizsgálást tesz szükségessé. A vállfájdalom négy leggyakoribb oka a következő:

Túlterhelés

Jellemzően olyan többszöri, ismétlődő erőkifejtésekkor jelentkezik, amikor a súlyt szinte csak az ízület hordozza. Tipikusan ilyenek a fej felett végzett emelések. Az ilyenkor jelentkező vállcsúcsi fájdalom gyakran a helytelen edzés következménye.

Meszes lerakódások

Ezek a lerakódások a korral lassan alakulnak ki, a panaszok jellemzően egy hirtelen mozdulat után jelentkeznek. A fájdalom jelentős, de a panaszok hetek alatt enyhülnek. Gyakori kiújulás esetén komolyabb és állandó problémát okozhatnak.

Rotátorköpeny-gyulladás

A rotátorköpeny a vállízületet stabilizáló legfontosabb izomcsoport. Túlterhelés miatt sérülhet, de akár el is szakadhat. Amíg a fenti panaszok ízületi jellegűek, itt az izomtömeg sérüléséről és gyulladásáról beszélünk.

Nyáktömlő gyulladása

A karok emelésekor jelentkező fájdalom, ami sportolók és fizikai munkát végzők esetében egyaránt gyakori. Oka, hogy a karok emelésekor a lapocka és a felkar csontjai visszatérően inakat préselnek össze, amik gyulladáshoz és égő fájdalomhoz vezetnek.

Az orvosi vizsgálat után jellemzően a fájdalom akut csillapítása, a pihentetés, a gyógytorna és a gyógymasszázs jelentik a terápiát. A váll jellemzően lassan gyógyuló ízületünk, összetettsége és mérete miatt a gyulladt térségek nehezen érhetőek el, illetve aktivizálhatóak. Ugyanakkor a kar mozgásában döntő szerepet játszik, illetve fájdalma pihenés közben is jelentkezhet, hiszen megszokott alvási pozíciónkban is támaszkodhatunk vállunkra.

Korábbi bejegyzések: