Lumbágónak a hirtelen fellépő, heves, éles, derékba nyilalló fájdalmat hívjuk. Önmagában nem betegség, hanem egy tünet, aminek több oka is lehet. A lumbágó és a derékfájás szinonimák, utóbbi latin neve az előbbi. A rendszeresen visszatérő, nem múló vagy más tünetekkel is kísért derékfájdalom súlyosabb betegségek jele is lehet, de az esetek döntő többségében az ágyéki gerincszakasz túlterhelése áll a fájdalom hátterében.

Az ágyéki gerincszakasz túlterhelése többféle módon is bekövetkezhet. Rossz mozgásminták követése, helytelen testtartás vagy akár nem megfelelő fekhely is előidézheti. Elképzelhető, hogy lassan, az idő előrehaladtával folyamatosan és fokozatosan alakul ki, de akár egyetlen rossz mozdulat vagy egy nem megszokott tevékenység (például nehéz tárgyak mozgatása) hatására is megjelenhet. A lumbágó nem életkorhoz kötött, de a középkorúaknál és időseknél gyakoribb.

Amennyiben a fájdalom tartós vagy visszatérő, annak orvosi kivizsgálása szükséges, hogy a kiváltó ok feltárható legyen. A lumbágó kezelése általában a fájdalom és gyulladás csillapításával kezdődik, hogy a mozgás minél kevésbé legyen korlátozva. Érdemes az ágyéki gerincszakaszt kímélő, könnyed mozgást végezni: rövidebb sétákat tenni vagy úszni. A túlságosan puha, tartás nélküli fekhely kerülendő. A kezelés későbbi szakaszában és a fájdalom visszatérésének megelőzésében is kulcsszerepet játszhat a szakszerű és rendszeres gyógytorna.

A lumbágót érdemes komolyan venni, még akkor is, ha kezelés nélkül elmúlik. Mivel a gyakori okok között a rossz testtartás és különféle kopásos eredetű problémák gyakoriak, így a kor előrehaladtával a probléma visszatérése várható. A pontos diagnózis felállítása és az eredményes kezelés érdekében ajánlatos fájdalmunkat minél pontosabban megfigyelni. Mikor jelentkezik és derekunk pontosan melyik részén? Milyen típusú fájdalmat érzünk? Reggel vagy délután rosszabb, javul vagy éppen romlik mozgás hatására? Hova sugárzik ki a fájdalom? Ha ezekre a kérdésekre sikerül választ találni, jóval nagyobb az esélye annak, hogy nem kell folyamatosan fájdalommal élnünk, hanem kezelhető lumbágónk.

Korábbi bejegyzések: