Az alsó deréktájon hirtelen fellépő, nyilalló fájdalom a lumbágó. A lumbágó tehát egy jellegzetes fájdalom neve, nem pedig egy konkrét betegségé. Népi elnevezése a derékzsába, az isiásztól annyi különbözteti meg, hogy a lumbágó csak a derék tájékra korlátozódik, míg az isiász (ülőidegzsába) kisugárzik a végtagok felé is. A probléma sok embert érint különböző életszakaszokban, a fájdalmat pedig számtalan dolog, akár egyetlen rossz mozdulat is kiválthatja.

A probléma az ágyéki gerincoszlop környékének izmainál, sérv esetében közvetlenül a gerincnél jelentkezik. A derékfájás gyötrő és lassan múló fájdalom, de az esetek többségében van rá megoldás. A lumbágó kezelése az jellemzően a fájdalomcsillapítás melletti pihentetéssel és rendszeres gyógytornával valamint gerincmasszázzsal járhat együtt. Ha a fájdalom állandó, se nem erősödik, se nem csillapodik mozgásra vagy pihentetésre, esetleg láz is kíséri, valamint más jellegű tünetek (gyengeség, végtagzsibbadás, hasmenés stb. ) is megjelennek, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

A gyógytorna és a masszázs több héten keresztül ismétlődő kezelésként fejti ki csak hatását, egyik sem jár hirtelen eredménnyel. Egy gerincmasszázs 3-5 kezelés során segít, az alkalmak között pedig egy-egy hétnek kell eltelnie. A gyógytorna akár néhány hónapig is eltarthat, ahol szakember segít heti találkozókon a megfelelő gyakorlatokat elsajátítani, hogy azokat otthon magunk végezhessük rendszeresen.

Ha a hagyományos kezelés után a probléma nem enyhül vagy kiújul, orvoshoz kell fordulni. Ritka esetekben csak műtéti beavatkozással lehet orvosolni a derékfájást. Rossz hír, hogy a derékfájás lehet komolyabb betegségek tünete is, miként az is, hogy sok esetben soha nem derül ki, hogy pontosan mi volt a kiváltó ok. Ebben az esetben marad a fájdalomcsillapítás, a gerinc tehermentesítése és a rendszeres kímélő mozgás, mint például az úszás.

Ne adjuk fel: a probléma sokakat érint, fájdalmunkat sokan megtapasztalták már és az esetek többségében volt megoldás a derékfájdalom megszüntetésére.

Korábbi bejegyzések: