Derékfájdalom, merevség, zsibbadás sokunk által megtapasztalt tünetek, amik mindennapi tevékenységeinkben is gátolhatnak minket. Derékfájás esetén a legfontosabb feladat a kiváltó ok megtalálása, ám ez nem mindig egyszerű és általában kizárásos módszerrel működik: azaz orvosi vizsgálatok és életmódbeli változások kombinációjával elkezdünk rájönni, hogy mi nem okozza a bajt. A szakorvosi vizsgálat gyakran feltárja az okot, de előfordul, hogy a kezelés nem tud azonnal elindulni. Az sem ritka, hogy a mozgásszervi probléma igazi kiváltó oka nem kerül pontosan diagnosztizálásra. Ebben az esetben magunknak kell otthon megküzdenünk a derékfájással és a panaszok csillapításával. Amennyiben nem ellenjavasolt orvosunk által, a derékfájás az alábbi módszerekkel kezelhető otthon.

A tünetek tompítására fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket használhatunk, ezek általában vény nélkül kapható, külsőleg felvihető, bemasszírozható krémek. Bizonyos esetekben szájon át bevehető készítmények is szóba jöhetnek, az alkalmazott szerekről és mennyiségükről orvossal vagy gyógyszerésszel érdemes konzultálni. Túl sok gyógyszer az egészség rovására is mehet, ugyanakkor nem kell a fájdalomtól szenvednünk ha nem muszáj.

A derékfájás pihentetésre általában nem múlik el, sőt akár rosszabbodhat is. A könnyed mozgás szinte minden esetben jótékony hatással van. Figyeljünk arra, hogy ne terheljük derekunkat, gerincünket. Rövidebb séták, vízben végzett mozgások, úszás, esetleg kímélő jóga is segítheti a megfelelő keringés fenntartását és így a tünetek oldódását.

A keringés javítása az esetek többségében jótékony hatással van a derékfájás tüneteire, bizonyos típusoknál akár hosszabb időre gyógyszeres kezelés nélkül is megoldást nyújthatnak a fájdalomra. Ha nincs meg a kiváltó ok, vagy az nem orvosolható, akkor a fájdalom időről-időre vissza fog térni. A szakszerű gyógymasszázs vagy az elektromos izomstimulátorok (EMS, Tens) segíthetnek a fájdalom kezelésében vagy akár annak visszatérően jelentkező megjelenésének megelőzésében.