Ízületi bántalmak esetén a kiváltó ok megtalálásáig és a kezelés megkezdéséig a különféle fájdalomcsillapítók jelentik a gyors megoldást problémánkra. Van azonban általánosnak mondható megoldás a fájdalomcsillapítók szedésén vagy krémként való felvitelén kívül is: a szakszerű gerincterápia és masszázs. Nézzünk néhány konkrét esetet, ahol a tünetek mérséklésében, megszüntetésében és kiújulásának megelőzésében segítségünkre lehet a módszer.

A derékfájás a leggyakrabban a gerinc rendellenességeire utal, helytelen testtartásra, túlterhelésre vagy éppen kezdődő porckorongsérvre. Bármely tünet kezelésére a gerincterápia megoldást kínál. A váll vagy lapocka fájdalom a fizikai munkát végző embereknél jellemző. A befagyott váll oldásában, az izomcsoport regenerációjában a megfelelő masszázs és torna egyaránt segíthet.

Az isiász gyötrő tüneteinek enyhítésében akkor is segítségünkre lehet egy jó terapeuta, ha az ülőideg fájdalmait komolyabb megbetegedés vagy elváltozás okozza. Az isiász kezelése nem gyors folyamat, miközben a fájdalom enyhítése a mindennapi életvitel megtartásához elengedhetetlen.

A fiatalabb korban is jellemző, gyakran sporttevékenységhez is köthető térd- és könyökfájdalmak diagnosztizálásában és kezelésében, a felépülés ütemének gyorsításában tud segíteni a szakértői kezelés. A kapott tanácsok betartásával pedig a kiújulás ellen is tehetünk.

A szakemberhez fordulás azért is elengedhetetlen, hogy a módszer határait is felismerje. A különféle ízületi bántalmak kiváltó oka valamilyen más belső szervünk megbetegedése is lehet. Például a jobb lapockába sugárzó fájdalom klasszikusan a máj betegségére is utalhat. A szakember észrevételei alapján jelentősen rövidülhet az az időszak, amit fájdalmaink kiváltó okának diagnosztizálásával kell töltenünk és hamarabb megkezdődhet a kezelés is.

Amennyiben szükséges, alkalmazzunk gyógyszeres kezelést, hiszen feleslegesen ne szenvedjünk, de azt tartsuk mindig szem előtt, hogy a fájdalomcsillapítók nem csodaszerek: gyors segítséget hoznak, de a kiváltó okot nem szüntetik meg, így a fájdalom várhatóan újra és újra jelentkezni fog.