A hát felső, középső részében érzett fájdalom gyakori, van hogy tompán, máskor kifejezetten élesen jelentkezik. Előfordul, hogy a lapocka alatti fájdalom csak az egyik oldalt érezhető, de klasszikusan a két lapocka között. A lapocka fájdalom leggyakoribb oka az izomhúzódás, ami erősebb edzés, nehéz tárgy emelése vagy rossz testhelyzetben történő alvás után jelentkezik legtöbbször. Jellemző, hogy a váll és a hát izmait is érinti a fájdalom. Pihentetéssel, helyi gyulladáscsökkentéssel orvos felkeresése nélkül is elmúlik.

Ha a fentiek derékfájással egészülnek ki vagy a fájdalom kisugárzik a végtagok felé, ahol zsibbadást, izomgyengeséget okoz, jó eséllyel gerincsérv vagy annak valamilyen megelőző, kezdeti tünetével állunk szemben. A gerincsérv képalkotó diagnosztikai eszközökkel mutatható ki, így ha felmerül a gyanú, hogy ez okozza fájdalmainkat, szakorvost kell felkeresnünk MR vagy CT vizsgálat céljából. Az egészségügy sajnos nem mindig olyan gyors mint szeretnénk, a vizsgálatokig a helyi fájdalomcsillapítás és a rendszeres séta vagy úszás segíthet.

A gerincsérv a gerinccsigolyák között található porckorong elváltozása. A porckorong felel azért, hogy gerincoszlopunk ne merev legyen, hanem hajlékony. A porc belseje egy puhább anyagból áll, míg kívül egy keményebb rostos gyűrű található. Amennyiben ez a gyűrű megszakad és a belső puhább anyag kitüremkedik gerincsérvről vagy porckorongsérvről beszélünk. A sérv a derékfájás egyik gyakori kiváltója, kezelésére többfajta módszer áll rendelkezésre, de gyakori a kiújulása.

A fájdalom okát mindenképpen vizsgáltassuk ki. Jó esetben gerincmasszázs vagy rendszeres, gerincet kímélő testmozgás hatására mérséklődik a fájdalom. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelésre lehet szükség akár otthon, akár kórházi felügyelet mellett, de ha semmi nem vezet eredményre 4-6 héten belül, akkor a műtéti beavatkozás is elképzelhető. A gerincsérv tehát gyógyítható és műtétre csak minden tizedik érintettnek lehet szüksége.

Ha a lapocka fájdalmát nem gerincsérv okozza és nem múlik el, akkor további vizsgálatokra lehet szükség. Jóval ritkább esetben, de szív- vagy tüdőbetegségek kísérő tünete is lehet a lapockák körüli fájdalom.