A degeneratív porckorongbetegség többnyire egy korral járó folyamat, amely a gerincben megy végbe, ennek során a szomszédos gerinccsigolyák között elhelyezkedő ütéselnyelő párna elhasználódik.

A degeneratív porckorongbetegségeket gyakran emlegetik, általában az első esemény a változások sorozatában, amelyek ízületi gyulladáshoz és lehetséges szövődményekhez, például gerincszűkülethez vezethetnek. Noha a megelőzés technikailag nem lehetséges – szinte mindenkinél kialakul legalább néhány degeneratív gerincelváltozás -, egészséges életmód mellett jelentősen lassíthatjuk mind a hátfájás, mind pedig a degeneratív porckorongbetegségek kialakulását.

Ahogy a hátfájás és a csípőfájdalom, úgy a degeneratív porckorong betegségek sem kerülhetőek el életünk során, pusztán a kevésbé súlyos esetek előzhetőek meg. Rendszeres mozgással és megfelelő táplálkozással máris sokat tettünk a különböző mozgásszervi betegségek elodázásáért.

Az ilyen betegségek enyhítésének egyik legjobb megoldása, az az izmok, különösen a hát- és a központi (hasi) izmok erősítése. Például a hát erősítésével a korai hátfájás elkerülhető. A rendszeres aerob tevékenység, mint például a gyaloglás is sokat segíthet a megelőzésben.

Ha a séta nem okoz fájdalmat, próbáljuk meg beépíteni a szokásos programunkba. A séta összességében meglehetősen könnyű az ízületekre nézve, mégis segíti a keringést és az izmok állóképességének javulását, és jót tesz a szívnek. Hetente körülbelül 5 alkalommal 30 perces séta (vagy más aerob tevékenység) csodát tehet az egészségünk megőrzéséért.

Ha a gyaloglás fájdalmat okoz, a vízben való edzés alternatívát jelenthet. A degeneratív változások előrehaladtával az ízületek mozgása egy bizonyos ponton a porckorong ütéselnyelő képessége erodálódik. Ebben az esetben a szárazföldi gyakorlatok növelheti a fájdalmat. A vízben való edzés így nagyszerű alternatívát jelenthet, mert a terhelés nagy részét kivonja az egyenletből.

Persze előfordulhat az is, hogy edzés közben minimálisra kell csökkenteni vagy el kell kerülni a csavaró és hajlító műveleteket. Ez nem mentség az edzés kihagyására, de előfordulhat, hogy egy engedéllyel rendelkező, képzett szakemberrel át kell tekinteni az edzés programunkat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a mozgásformánk nem idéz elő különböző mozgásszervi betegségeket.

Edzés közben kifejezetten fontos, hogy a megfelelő testtartásban végezzük a feladatokat, hiszen az aktivitás, a testmozgás és különösen az erőnléti edzés csak annyira jó, mint amennyire helyes a testtartásunk.