A különféle belső és külső hatások által létrehozott ingerületek egész testünket behálózó rendszerben továbbítódnak agyunk, szerveink és testrészeink között. Az ingerületet továbbító hálózat az idegrendszer, legfontosabb elemei az idegek. Idegbecsípődésről akkor beszélünk, ha nyomás hatására az ideg nem tud tökéletesen működni, az ingerület szállítása lassul vagy megáll.

Az idegbecsípődés éles fájdalommal jár, de kíséri az izmok gyengesége, zsibbadás vagy akár mozgásszervi érzékvesztés is. Idegbecsípődést okozhat testmozgás, megerőltetés, sérülés, gyulladás vagy akár önmagában a túlsúly is. A legtöbb esetben a fájdalom pihentetés, borogatás, helyi fájdalomcsillapítás hatására elmúlik, a rövid ideig fennálló idegbecsípődésnek további következménye, maradandó hatása nincs: a nyomás alól felszabaduló idegek funkciója helyreáll. Az idegbecsípődés mérséklésében könnyű testmozgás, úszás, masszázs segítséget nyújthat.

Hasonlóan éles fájdalom jellemző a különféle sérvek kialakulásakor. Ágyéki vagy nyaki fájdalom esetén porckorongsérvre gyanakodhatunk, ami az ülő munkát végzőknél alakul ki gyakrabban. A gerinc felső és alsó végeihez közeli területek terhelése jelentős, ezért jellemző ezen területeken a sérv kialakulása. A nyak fájdalom a munkavégzés helyének egészségesebb kialakításával és a rendszeres testmozgással megelőzhető, mérsékelhető. A heves, mozgásra nyilalló fájdalommal reagáló, a lábak felé kisugárzó és zsibbadást okozó derékfájás lehet az isiász, a gerincsérvnek egy speciális formája.

Az idegbecsípődés újbóli kialakulásának esélyét helyes testtartással, gyakori testmozgással, úszással, célzott gyógytornával mérsékelhetjük. Az azonos testhelyzetben végzett munkát érdemes gyakran kisebb helyváltoztatások megszakítani, pihenőt tartani. Fokozott figyelmet fordítsunk a túlsúly elkerülésére.

Amennyiben az idegbecsípődés tartósan fennáll, az maradandó károsodást is okozhat, ezért szakorvosi vizsgálat és kezelés szükséges. Bizonyos esetekben az idegbecsípődés csak műtéti úton szüntethető meg.