A derék becsípődés (sciatica) általában a gerinc ideggyökereinek irritációja vagy sérülése miatt alakul ki. A leggyakoribb okai közé tartoznak a gerincvelői sérv, az ízületi gyulladás, a gerincferdülés, a gerincoszlop szűkülete és a gerincvelő sérülése, valamint a legjobb esetben egy elmozdult csigolya.

A derék becsípődés tünetei közé tartozik a derék és az alsó végtagok fájdalma, bizsergés vagy égő érzés, gyengeség és bizonyos esetekben zsibbadás. Az érintett személyeknek nehéz lehet járni, állni vagy ülni, és a fájdalom általában erősödik a hosszabb időn át tartó egy helyzetben tartózkodás vagy a testmozgás során.

A diagnózis általában az orvos által végzett fizikai vizsgálat és képalkotó vizsgálatok, például röntgen-, CT- vagy MRI-vizsgálatok alapján történik. A kezelés a tünetek enyhítésére és a gerincproblémák javítására irányulhat, például gyógyszerek, fizioterápia vagy műtét formájában.

A Gerincmasszázs hasznos lehet a derék becsípődés kezelésében. A gerincterápia olyan kezelési módszer, amely a gerinc különböző területein végzett manuális technikákat és gyakorlatokat alkalmazza a gerinc állapotának javítására és a fájdalom enyhítésére.

A gerincterápia során a fizioterapeuta speciális technikákat alkalmaz a gerincoszlop különböző szegmensein, például a csigolyák, a szalagok és az izmok területén, hogy segítsen a gerinc helyes állapotának és mozgékonyságának visszaállításában. A terapeuta lehetővé teszi a gerinc természetes mozgását, hogy javítsa az ízületek rugalmasságát és a szövetek vérkeringését.

Néhány esetben kombinálva van más terápiás módszerekkel, például gyógyszerekkel és fizikoterápiával, hogy segítsen az akut fájdalom kezelésében és a hosszú távú javulás elérésében.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a gerincterápia nem mindig a legmegfelelőbb kezelési lehetőség. Az orvosnak figyelembe kell vennie az egyéni tüneteket és az egyéni egészségi állapotot a megfelelő kezelési terv kidolgozásakor.