Kézzsibbadás, lábzsibbadás

 

Kézzsibbadás valamint lábzsibbadás tudnivalók: mitől és miért zsibbad a kezünk vagy lábunk?

A kézzsibbadás tulajdonképpen a tapintás ideiglenes elvesztése vagy csökkenése. Hátterében az idegek összenyomódása, sérülése vagy roncsolódása állhat, de az is okozhat zsibbadást, ha nem jut elegendő vér az adott testrészhez. A zsibbadás a legtöbb esetben rövid időn belül magától is elmúlik, nem kell miatta aggódni. A hosszabb ideig tartó, esetleg rendszeresen visszatérő, a hétköznapi tevékenységeinket is akadályozó zsibbadással viszont mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen a zsibbadás súlyos, krónikus betegség tünete is lehet.

A porckorongsérv egyik leggyakoribb tünete a kézzsibbadás illetve a lábzsibbadás.

A zsibbadás új tünetként semmi esetre sem elhanyagolható, tekinthetjük úgy, mint egyfajta vészjelzést. A jelzés üzenete az, hogy valami nincs rendben, és mivel a tünet alapján nem lehet megítélni, mennyire súlyos az az alapfolyamat, amely kiváltotta, ezzel a panasszal mindenképpen orvosi segítségre lesz szükségünk.

Mit tegyek ha zsibbad az összes végtagom?

A lábak mozgását az agy irányítja a gerincvelő ágyéki szakaszába lefutó pályák segítségével. Az ágyéki gerincvelőből idegszálak futnak ki, melyek fokozatosan elágazva jutnak el a lábujjakig. A gerincvelő csontos gerinccsatornájában helyezkedik el, és az ideggyökök lyukakon lépnek ki a gerinccsatornából. 5 ágyéki csigolyánk van, ezeket porckorongok kötik össze. A mélyebben fekvő ágyéki csigolyákon levő sérv pedig akár a vádlinkba és a lábfej alsó részébe is sugározhat.

Általában az alsó végtagok szimmetrikus kétoldali nagyon kellemetlen, főleg éjszakai zsibbadásával kezdődik, majd égető, elviselhetetlen fájdalom jelentkezik, amit jelentősen fokoz az érintés, ezért a beteg a takarót, ruhát is nehezen tűri. A cukor, vese, és daganatos betegségeknél, alkohol függőknél jelentkeznek leginkább a neuropátiás betegségek. A cukorbetegség neuropátiás fájdalmas zsibbadása együtt jár a felületes érzések kiesésével.

Hogyan előzhető meg a kéz- és lábzsibbadás?

Akut szakaszban remek kiegészítő terápia lehet az akupunktúra, míg krónikus esetben gyógytorna, illetve kineziotape ajánlott. Azt viszont tudni kell, hogy nem az esetleges gerincsérvet gyógyítjuk konzervatív eszközökkel, hanem annak tüneteit, valamint a későbbi panaszokat előzzük meg vele. Az egészséges életmód, táplálkozás is nagyon fontos. A megfelelő alvási pozíció, helyes testtartás segít megelőzni a gerincsérv okozta kellemetlenségeket.

Az idegek nyomás alól való felszabadítását nem szabad halogatni az esetleges idegkárosodás miatt!

Ne várjon tovább! Szűntessük meg a zsibbadás okát!

A comb, kar, kézujjak illetve lábujjak zsibbadásának több oka is lehet. Okozhatja:

-idegbecsípődés

-isiász

-gerincsérv (porckorongsérv)

-meszesedés (spondilózis, latinul spondylosis)

– stb.

Idegbecsípődés 

Ha az idegre az őt körülvevő szövetek túl nagy nyomást helyeznek, idegbecsípődésről beszélünk. Ezek a szövetek lehetnek: porc, csont, izom. Az ideg működését a becsípődés rontja, ezzel zsibbadást, fájdalmat, érzékvesztést vagy gyengeséget okoz. A test sok részén keletkezhet idegbecsípődés. Gerincsérv esetén a sérült porckorong megnyomhatja az ideget, mely fájdalmat sugározhat a lábba. Ugyanígy egy becsípődés a kezek és az ujjak zsibbadásához vagy érzékvesztéséhez vezethet. Legtöbb esetben pihentetéssel és a gerincmasszázs kezeléssel az idegbecsípődés pár napon vagy esetleg héten belül meggyógyulhat. Ugyanígy a csuklóban jelentkező becsípődés is vezethet a kezek és az ujjak zsibbadásához, érzékvesztéséhez. Ezt alagútszindrómának nevezzük. Ezt nem szabad összetéveszteni az ínhüvelygyulladással. Nagyon komoly esetekben akár műtétre is szükség lehet.

 

Idegbecsípődés tünetei

A becsípődés jelei és tünetei a következők lehetnek:

 • Az ideg által kiszolgált területen csökkent érzékelés esetleg érzékvesztés
 • Az érintett területen izomgyengeség
 • Bizsergés, zsibbadás, hamis bőrérzet
 • A kezek vagy lábak zsibbadása
 • Égő, éles, sugárzó fájdalom

A becsípődött ideg tünetei alvás közben rosszabbodhat.

Idegbecsípődés okai:

Ha az ideget a környező szövetek túlzottan megnyomják.

Az idegbecsípődésnek sok oka lehet. Többek között:

 • Sérülés
 • Reumatoid artritisz
 • Ízületi gyulladás
 • Ismétlődő mozdulatok
 • Hobbi, sport
 • Túlsúly

Ha a becsípődés rövid időn belül megszűntetésre kerül, akkor nem szokott maradandó károsodást okozni. Amint a nyomás alól felszabadul az ideg, megkezdődik az idegek normál működéséhez szükséges gyógyulás.

Ha az idegbecsípődés hosszú ideig fennáll, akkor krónikus fájdalom, esetleg tartós idegkárosodás jöhet létre.

Kockázati tényezők idegbecsípődésre: 

 • Túlsúly: mely túlzott terhet ró a testre, valamint az idegekre, amely ettől becsípődhet.
 • Túlhasználat: Rengeteg sport vagy munka ismétlődő váll- és csuklócsukló-mozdulatokat igényelnek. Ilyen például a gyártási munka, amelynél igen gyakori az idegbecsípődés.
 • Hosszan tartó fekvés: súlyos betegség vagy műtét után.
 • Terhesség: A terhesség miatti súlynövekedés miatt megváltozik a gerinc görbülete, hogy a megnövekedett has ne húzza előre a kismamát.

Idegbecsípődés megelőzése

A következő tanácsok betartásával becsípődés kialakulásának valószínűsége csökkenthető: 

 • Helyes testtartás: egy pozícióban ne feküdjön túl sokáig. Irodai munka esetében gyakran álljon fel és egy kicsit mozogjon.
 • Napi rendszerességgel végezzen erősítő valamint nyújtó feladatokat.
 • A hosszan ismétlődő munkát csökkentse a lehető legkevesebbre, tartson gyakran pihenőt.
 • Figyeljen oda a megfelelő testsúlyra. 

Idegbecsípődés kezelése 

 • pihentetés
 • gyógyszerek
 • gerincmasszázs
 • gyógytorna
 • műtét

 

Isiász

  Az isiász (más néven: ülőidegzsába) a láb zsibbadásával, érzéketlenségével és gyengeségével járó tünetegyüttes.

  Az ülőideg, a nervus ischiadicus testünk legvaskosabb, leghosszabb perifériás idege. A medencéből a csípő-fartájon lép ki, és fut le a végtagokba. A térdhajlatban két ágra oszlik. Mozgató és érző rostokkal látják el az alsó végtagot.

  Isiászos tünetek akkor jelentkeznek, ha az ülőideget irritálják vagy összenyomják a gerincvelői eredetéhez közel.

  Isiász okai lehetnek:

  • ágyéki porckorongsérv

  Ez a leggyakoribb ok. A porckorong egy, a csigolyatestek között elhelyezkedő porclemez, ami egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből áll. Feladata az, hogy rugalmas összeköttetést biztosítson a csigolyák között, ezáltal biztosítva a gerinc mozgékonyságát. Amennyiben a porckorong  külső rostos gyűrűjén repedés, szakadás keletkezik, a belső puha, kocsonyás állagú rugalmas anyag kitüremkedik, nyomva az itt haladó ideggyököt.

  • ágyéki gerinccsatorna-szűkület
  • gerinckopás (spondylosis)
  • csontritkulás miatti csigolyaösszeroppanás
  • gerincdaganat
  • sok ülés stb.

  Isiász tünetei:

  • Az isiász többnyire egyoldali és az ülőideg beidegzési területére terjed ki.
  • Az érzészavar és a fájdalom csíkszerű, viszonylag könnyen behatárolható. Deréktájékról indul és attól függően, hogy melyik ideggyök kerül nyomás alá, a belbokáig, az öregujjig illetve a kisujjig kisugárzik.
  • A fájdalom is sokféle lehet: egészen enyhe fájdalomérzéstől az elviselhetetlenig fokozódhat fokozatosan, de felléphet hirtelen is.
  • A fájdalom előidézhető akár tüsszentéssel, köhögéssel, haspréssel, orvosi műfogásokkal is.
  • A fájdalom enyhül fekvés vagy járás közben és nő állás vagy ülés közben.
  • A panaszokat a meleg fokozza.
  • Jelentkezhet lábzsibbadás, kellemetlen szúró érzés a lábon.
  • Az ideg által ellátott izmokban lehet izomgyengeség, mozgászavar.
  • Bizonyos esetekben tünet lehet a vizelet- és széklet-visszatartási képtelenség (ún. inkontinencia).

   

  Porckorongsérv (gerincsérv)

  A gerincoszlopot 7 nyaki, 12 háti és 5 ágyéki csigolya alkotja. A csigolyaíveken felül és alul kis bevágás van. Az egymás feletti csigolyaívek között így alakítják ki a csigolyaközti lyukakat a gerincoszlop mindkét oldalán. Ezeken a lyukakon lépnek ki a gerincvelőből az ideggyökök, melyek érző, mozgató és vegetatív idegrostokat tartalmaznak.

  Ha az ideggyök nyomás alá kerül, akkor az általa ellátott izmok meggyengülnek, illetve egy adott területről az érzések nem jutnak el az agyba, ami érzészavart, zsibbadást, érzéskiesést okozhat.

  A csigolyák között – az első két nyakcsigolya kivételével – a gerincoszlop hosszának egynegyedét kitevő porckorongok vannak, melyek egy külső, erős, körkörösen futó rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből állnak.

  A porckorongok szerepe elengedhetetlen a gerinc megfelelő működéséhez, mivel ezek segítenek felfogni az ütődéseket, támogatják a felső test stabilitását és megfelelő mozgást biztosítanak a gerincnek.

  A 20-as életévek vége felé a porckorong elkezd kiszáradni, vizet veszít és így elveszíti rugalmasságát is. Az “elfajuló“ porckorong a külső erőkkel szemben sérülékenyebbé válik, összenyomásra, hirtelen megnövekvő terhelésre a rostos gyűrű kezdetben meggyengül, kiboltosul, később átszakad. A kijutó puha kocsonyás mag leggyakrabban a csogolyaközti lyukon kilépő ideggyököket nyomja,ingerli, ritkábban középen a gerinccsatornában jelenik meg. Az első esetben egyoldali fájdalom, érzéskiesés jelentkezhet, a második esetben mindkét oldalra kisugárzó derékfájás jöhet létre, sőt – ha ez a nyaki vagy háti szakaszon következik be – a gerincvelő is nyomás alá kerülhet.

  A hirtelen megnövekvő terhelés lehet egy rossz mozdulat, emelés.

  A porckorongsérv a gerincszakasz bármely részén kialakulhat a nyaktól a keresztcsontig. Az elhelyezkedéstől függ, hogy milyen tüneteket eredményez. A porckorongsérvek általában az ágyéki (90%) és a nyaki (10%) gerincszakaszon a leggyakoribbak, ennek az az oka, hogy ezt a két szakaszt éri a legnagyobb fizikai terhelés.

  A nyaki porckorongsérv tünetei:

  • felső végtagba kisugárzó nyaki fájdalom heves, szaggató, hasogató, az érintett gyök ellátási területének megfelelően a meghatározott kézujjig terjed
  • a fájdalom mozgásra, köhögésre, tüsszentésre, fejhajlításra fokozódik
  • nyaki izomgörcs miatt nyaki gerinc kényszertartása, merevsége
  • érzészavar (zsibbadás, bizsergés, érzéketlenség) a kézen
  • a kéz kisizmaiban sorvadás, szorítóerő csökkenés

  Az ágyéki porckorongsérv tünetei:

  • a porckorongsérv helyétől függően a deréktól a belbokáig, öregujjig illetve a kisujjig kisugárzó ún. gyöki fájdalom
  • a fájdalom heveny, éles, csíkszerű, köhögésre, hasprésre fokozódik
  • a fájdalmat ezeken a helyeken zsibbadás kísérheti
  • a fájdalom speciális nyújtási próbával provokálható
  • reflexeltérés és izomgyengeség az alsó végtagban

   

  gerincsérv kezelése
  isiász ülőideg kezelése