Kézzsibbadás , Lábzsibbadás

Kézzsibbadás valamint lábzsibbadás tudnivalók: mitől és miért zsibbad a kezünk vagy lábunk?

A kézzsibbadás tulajdonképpen a tapintás ideiglenes elvesztése vagy csökkenése. Hátterében az idegek összenyomódása, sérülése vagy roncsolódása állhat, de az is okozhat zsibbadást, ha nem jut elegendő vér az adott testrészhez. A zsibbadás a legtöbb esetben rövid időn belül magától is elmúlik, nem kell miatta aggódni. A hosszabb ideig tartó, esetleg rendszeresen visszatérő, a hétköznapi tevékenységeinket is akadályozó zsibbadással viszont mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen a zsibbadás súlyos, krónikus betegség tünete is lehet.

A porckorongsérv egyik leggyakoribb tünete a kézzsibbadás illetve a lábzsibbadás.

A zsibbadás új tünetként semmi esetre sem elhanyagolható, tekinthetjük úgy, mint egyfajta vészjelzést. A jelzés üzenete az, hogy valami nincs rendben, és mivel a tünet alapján nem lehet megítélni, mennyire súlyos az az alapfolyamat, amely kiváltotta, ezzel a panasszal mindenképpen orvosi segítségre lesz szükségünk.

Mit tegyek ha zsibbad az összes végtagom?

A lábak mozgását az agy irányítja a gerincvelő ágyéki szakaszába lefutó pályák segítségével. Az ágyéki gerincvelőből idegszálak futnak ki, melyek fokozatosan elágazva jutnak el a lábujjakig. A gerincvelő csontos gerinccsatornájában helyezkedik el, és az ideggyökök lyukakon lépnek ki a gerinccsatornából. 5 ágyéki csigolyánk van, ezeket porckorongok kötik össze. A mélyebben fekvő ágyéki csigolyákon levő sérv pedig akár a vádlinkba és a lábfej alsó részébe is sugározhat.

Általában az alsó végtagok szimmetrikus kétoldali nagyon kellemetlen, főleg éjszakai zsibbadásával kezdődik, majd égető, elviselhetetlen fájdalom jelentkezik, amit jelentősen fokoz az érintés, ezért a beteg a takarót, ruhát is nehezen tűri. A cukor, vese, és daganatosbetegségeknél, alkohol függőknél jelentkeznek leginkább a neuropátiás betegségek. A cukorbetegség neuropátiás fájdalmas zsibbadása együtt jár a felületes érzések kiesésével.

A comb, kar, kézujjak illetve lábujjak zsibbadásának több oka is lehet.

Okozhatja:

idegbecsípődés

isiász

gerincsérv (porckorongsérv)

-meszesedés (spondilózis, latinul spondylosis)

– stb.

Hogyan előzhető meg a kéz- és lábzsibbadás?

Akut szakaszban remek kiegészítő terápia lehet az akupunktúra, míg krónikus esetben gyógytorna, illetve kineziotape ajánlott. Azt viszont tudni kell, hogy nem az esetleges gerincsérvet gyógyítjuk konzervatív eszközökkel, hanem annak tüneteit, valamint a későbbi panaszokat előzzük meg vele. Az egészséges életmód, táplálkozás is nagyon fontos. A megfelelő alvási pozíció, helyes testtartás segít megelőzni a gerincsérv okozta kellemetlenségeket.

Az idegek nyomás alól való felszabadítását nem szabad halogatni az esetleges idegkárosodás miatt!

Ne várjon tovább! Szűntessük meg a zsibbadás okát!

Egy kezelés után elmúlt a gerincsérvből adódó zsibbadás, feszülés, fájdalom.
Tudok aludni!
Halász Gabriella

Adatkezelési tájékoztató

lábzsibbadás kézzsibbadás