Ha nem jut elegendő vér az adott testrészbe, vagy az idegek összenyomódnak, sérülnek, akkor zsibbadás állhat be. Az esetek többségében akár a kézzsibbadás, akár a lábzsibbadás elmúlik, ha a véráramlás és az idegek működése helyreáll. Egy rossz pozícióban történő alvás, hosszas ülő helyzet vagy akár egy szerencsétlen pontban kapott ütés után tapasztalt végtagzsibbadás perceken belül elmúlik és további teendőnk nincs vele.

A láb- vagy kézzsibbadás okai más természetűek is lehetnek. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a zsibbadás nem a fent említett módon keletkezik, nem múlik el vagy rendszeresen visszatér. Ebben az esetben a végtagok zsibbadása más betegségek tünetei lehetnek, a kiváltó okok feltárása pedig nem csak a meglévő lábzsibbadás vagy kézzsibbadás megszüntetését, hanem más tünetek kialakulását és komolyabb betegségek megelőzését is szolgálhatja.

A lábzsibbadás gyakori oka a gerinc valamilyen rendellenessége, éppen ezért sokszor a derékfájás vagy hátfájás kísérő tünete. Ha a fájdalmat folyamatosan érezzük, a zsibbadás a fájdalom kisugárzásaként jön létre, lázzal kísért, akkor elképzelhető, hogy valamilyen fertőzés a kiváltó ok, ami feltétlenül és minél hamarabb orvosi kezelést igényel. A lábzsibbadás lehet cukorbetegség, veseelégtelenség vagy akár daganatos elváltozás jele is. Az esetek többségénél ugyanakkor nem erről, hanem valamilyen gerincproblémáról van szó.

Az idegszálak egész testünket behálózzák agyunktól a lábujjunkig. Az idegpályák a gerincvelőben futnak és az ideggyök lyukakon keresztül ágaznak ki az ágyéki gerinccsigolyák közül és folytatják útjukat a végtagok felé. A csigolyákat a porckorong köti össze, aminek sérve nyomást gyakorolhat az idegszálakra, ami fájdalmat vagy zsibbadást okozhat a lábban. Akár a lábfejben vagy a vádliban jelentkező, vissza-visszatérő zsibbadás oka is lehet egy porckorongsérv.

Helyes testtartás munka és alvás közben, gyógytorna, könnyed mozgás, úszás segíthet orvosolni a fájdalmat és a zsibbadást. Szintén jótékony hatást fejthet ki a gerincmasszázs, az akupunktúra vagy egyéb fizioterápiás kezelés is. Az egészséges életmód és táplálkozás nem csak a kezelésben, de a tünetek megelőzésében is kiemelkedően fontos.