A futás egy gyakori edzésforma, amelyben minden korosztály részt vehet, és részt is vesz benne. A mobilitás, az erősítés, a futás mechanikája és a stabilizálás kritikus tényezők, amelyeket figyelembe kell venni a futóprogram megkezdésekor. Megfelelő mobilitás, erősítés és stabilizálás nélkül sajnos a futás miatt csípőfájdalom alakulhat ki.

A csípőfájdalom nagyon gyakori a futóknál, a csípő elülső, oldalsó vagy hátsó részének elváltozása vagy idegbecsípődés is lehet a kiváltó ok. A csípőfájdalom különösen a rossz mozgásminták és a csípő gyengesége miatt alakulhat ki, de okozhatja a térd vagy akár boka egy régi sérülése is. A futóknál a csípőfájdalom négy leggyakoribb okai között a következők keresendők:

1. Gyengeség és csökkent mozgástartomány

A futás nagy erőt fejt ki a csípőre – akár az ember testsúlyának ötszörösét is. Ezt a terhelést minden egyes lépésnél a csípő, a törzs és a lábak izmainak kell átvennie a csípőízület egy részéről. Futás közben a csípőnek képesnek kell lennie arra, hogy egy bizonyos mennyiségű mozgást végezzen. Ha a csípő nem mozog megfelelően, valami másnak kell ez a fokozott terhelés pedig a csípőízületben a mozgáshiány miatt, fájdalmat okozhat.

2. Túlhasználat

Sok futósérülés a túlzott igénybevételből származik. Noha a futás a legtöbb ember számára szórakoztató és élvezetes edzésforma, nagyon megterheli a testet. A túlterheléses sérülések csökkentése érdekében fontos a különböző edzésmódszerek betartása. A keresztedzés kerékpározással, úszással, súlyemeléssel és nagy intenzitású intervallum edzéssel való összekapcsolása segíthet csökkenteni a túlzott igénybevételt okozó sérüléseket, és javítja az izomerőt és a mozgástartományt is.

3. Disfunkcionális szövetek

A valódi szöveti diszfunkciói csípőfájdalmat okozhatnak. Ha valódi működési zavarról van szó, akkor nagyon fontos, hogy szakmai tanácsot kérjünk egy fizikoterapeutától. Bár ezek meggyógyulhatnak, fontos, hogy konzultáljunk egy szakértővel, aki biztosítja a megfelelő gyógyulást és kezelést, hogy a károsodás/diszfunkció előmozdítása nélkül vissza lehessen futni.

4. Egyéb testrészek

Az egész test részt vesz egy olyan feladatban, mint a futás, ami azt jelenti, hogy az egész test okozhatja a csípőfájdalmat. De persze a nem megfelelő körülmények és módon végzett futás súlyosabb mozgásszervi betegségeket is okozhat, a váll fájdalom is gyakori tünete lehet a kar nem megfelelő használatának futás közben, míg elszigetelt esetekben a gerincsérv is megjelenhet. A futás közbeni sérülések elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy gondoskodjunk az egész test megfelelő bemelegítéséről, a megfelelő ruházatról, cipőről és a körülményekről is (pl. ne fussunk terepen, ha egyébként is rossz a térdünk).