Ha nálunk is jelentkezik a lapocka fájdalom, akkor azelőtt, hogy orvoshoz fordulnánk érdemes kipróbálni néhány, a fájdalom enyhítésére vonatkozó módot otthon.

A lapockaként ismert lapockák a kulcscsonthoz kapcsolódó háromszög alakú csontok. A lapockákhoz három izomcsoport kapcsolódik: a rombusz és a középső és alsó trapézizmok. Ezek az izmok lehetővé teszik, hogy a vállaink szabadon forogjanak edzés vagy egyszerű mindennapi feladatok során.

Ennek a területnek a stressznek való kitétele görcsöket, ficamokat vagy húzódásokat okozhat. Például a lapocka fájdalom izomsérülés, súlyemelés utáni megerőltetés, rossz testtartás vagy autóbalesetet követő ostorcsapás után is jelentkezhet. Az olyan állapotok, mint a rotátor mandzsetta elszakadása, isiász, ízületi gyulladás vagy porckorongsérv, szintén a lapocka fájdalom okozói lehetnek.

Bármi legyen is a lapocka fájdalmának forrása, vannak egyszerű lépések, amelyek segítségével csillapíthatjuk azt.

1. A RICE módszer

Angol mozaik szóból jön, ami a Rest, Ice, Compression, Elevation szavakból tevődik össze. Tulajdonképpen a következő elvet tömöríti:

  • Pihenés: Tartózkodjunk a megerőltető felső háti tevékenységtől legalább két napig.
  • Jegelés: Helyezzünk jégzacskót a fájdalmas területre 20 percre, naponta négy-nyolc alkalommal.
  • Tömörítés: A kompressziós ruha segíthet csökkenteni a duzzanatot.
  • Felemelés: Tartsuk a lapockákat a szív szintje fölé emelve, párnával megtámasztva.

2. Masszázs

Miután meghatároztuk a lapocka fájdalmának kiváltó pontját, megpróbálhatjuk a napi masszázst, hogy enyhítsük a kényelmetlenségeket. Görgessünk egy teniszlabdát a váll környékén fekve, megállva azon a helyen vagy helyeken, ahol a fájdalom a legerősebb. Engedjük le a testünket, hogy nyomást gyakoroljunk erre a helyre, és tartsuk ebben a helyzetben 30 másodpercig.

3. Nyújtás

A lapockák körüli izmok nyújtása enyhítheti a kényelmetlenséget okozó feszültséget. Kezdjük azzal, hogy jobb könyökünket a bal könyökünkre helyezzük. Ezután enyhe nyomással hajlítsuk a bal kezünket a jobb karunkhoz. Ez a pozíció megnyújtja a hát felső részét és javítja a rugalmasságot. Tartsuk lenyomva körülbelül 30 másodpercig, mielőtt a másik karra váltanánk.

4. Gyulladáscsökkentő gyógyszer

A vény nélkül kapható gyógyszerek gyakran enyhítik a lapocka kellemetlen érzéseit. A fájdalom forrásától függően orvosunk szteroid injekciókat vagy izomlazítókat is előírhat.