A lapocka alatti fájdalom lehet éles vagy égető fájdalom a gerinc közelében, amely a vállon vagy a hát felső részén terjed. Ha a lapocka fájdalma továbbra is fennáll, az befolyásolhatja az életminőséget, és korlátozhatja a kar és a hát mozgását. Íme 5 ötlet, amelyek segíthetnek enyhíteni a fájdalmat.

1. Pihentessük a felső hátát az aktivitástól

Ha a lapocka fájdalom súlyosbodik, bizonyos mozgások vagy fizikai tevékenységek, például házimunkák vagy testmozgás közben, pihenjünk egy-két napot. A fizikai tevékenység szüneteltetése segíthet csökkenteni a fájdalmat és megelőzni a túlzott igénybevételt. Azonban ne hagyjuk abba túl sokáig vagy teljesen. Sokan arról számolnak be, hogy az ülő életmód súlyosbító tényező a lapocka fájdalom esetén. Ha túl hosszú ideig egy pozícióban maradunk, mint az íróasztal mögött ülve, az is súlyosbíthatja a tüneteket. Próbáljunk meg gyakori szüneteket tartani, nyújtani majd másik pozícióban visszaülni az íróasztal mellé.

2. Használjuk jeget és/vagy melegítsük fel

A hidegterápia, például a szövetbe csomagolt jég, egyszerre körülbelül 10-20 percig alkalmazható lapocka fájdalom alatt a háton, és legalább 2 órás szünettel a terápiák között. A hőterápia, mint például a melegítőpárna, kezelésenként 15 vagy 20 percig használható, legfeljebb 2 óránként. A bőr védelme érdekében mindig tegyünk egy réteget a jég vagy a hőforrás és a bőr közé. Próbálkozzunk a jégterápia és a hőterápia váltogatásával, hogy megtudjuk, melyik segít a leginkább enyhíteni a fájdalmat.

3. Vegyünk be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót

Legtöbbször a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók bizonyos típusai is enyhítik a lapocka fájdalom bizonyos típusait. Néhány ilyen gyógyszer a gyulladás csökkentésére szolgál, például az aszpirin, az ibuprofen vagy a naproxen. Más gyógyszerek, mint például az acetaminofen úgy működnek, hogy megakadályozzák vagy megváltoztatják a fájdalomjeleket az agyban. A gyógyszereknek továbbra is vannak kockázatai, még akkor is, ha nincs szükség vénykötelesre. Feltétlenül olvassuk el és kövessük a címkén található utasításokat.

4. Masszírozzuk ki

A lapocka alatti fájdalom izomgörcs miatt szűk csomónak tűnhet. A masszázs segíthet meglazítani az izmokat, és több vér juthat az érintett területre. Keressünk fel egy készséges barátot vagy családtagot – vagy egy szakembert -, aki masszírozza a fájdalmas helyet, ami oldhatja a feszültséget és megkönnyebbülést hozhat.

A lapocka önmasszírozásának egyes technikái közé tartozik a habhenger vagy a racquetball használata. (A teniszlabda vagy a lacrosse labda is megteszi a feladatot.) Az ilyen típusú masszázsokat úgy lehet végrehajtani, hogy a habhengert vagy labdát a hát és a fal közé helyezzük, majd finoman oldalra vagy fel-le görgetjük.