Sajnos nagyon sok magyart kínoz derékfájás, de a legtöbb ember csak legyint rá és vagy nagyon ritkán vagy nagyon későn fordul orvoshoz. Pedig a derékfájdalom súlyos problémát is takarhat, hiszen az esetek többségében a derékfájás hátterében az esetek többségében a csigolyák közötti porckorongok kopásos megbetegedése áll.

A derékfájás a lakosság közel nyolcvan százalékát érinti és számos tényező kiválthatja. Gyerekkorban, serdülőkorban és fiatal felnőttként a derékfájás gerincferdüléshez vagy hanyag tartáshoz is vezethet. Leggyakrabban a derékfájás harminc év körül és ötven éves kor felett jelentkezik. A leggyakoribb fizikai okok közé sorolhatóak a kopásnak indult porckorongok, a görcsös gerinckörnyéki izmok, a túlnyújtott hátizmok és gerincízületi szalagok. De ugyanúgy problémás lehet a nehéz tárgyak nem megfelelő emelése vagy akár egyetlen hirtelen rossz mozdulat is komolyabb gondokhoz vezethet.

A derék panaszokon túl a másik nagyon gyakori mozgásszervi panasz a váll fájdalma, amit a derékfájáshoz hasonlóan több dolog is okozhat. Egy tanulmány szerint a 42-46 évesek csupán két százaléka panaszkodik vállfájásra, viszont ez a szám 56-60 éves korra huszonkét százalékra növekszik. A vállizület egy rugalmas izület, olyannyira, hogy az ízületek közül a legnagyobb mozgásterjedelemmel rendelkezik. A vállízület stabilitását az izmok és a szalagok adják. A vállat aktív és passzív stabilizátorok tartják a helyén, mint például az ízületi tok vagy a szalagrendszer. Sajnos a vállban lévő ízületek, szalagok és inak is hajlamosak a gyulladásra, a vállizületi gyulladás a váll mozgathatóságának beszűkülését jelenti. A váll gyulladásának egyik leggyakoribb kezelési formája a lökésterápia.

Mind a váll- mind pedig a derékfájdalom kezelésének fontos pillére lehet még a gyakori gyógytorna, ami segít helyreállítani vagy csillapítani a mozgásszervi fájdalmakat. Fontos azonban észben tartanunk, hogy gyógytornát csakis azután tudjuk elkezdeni, hogy egy orvos pontosan megállapította a fájdalom okát, hiszen mind a fájdalom esetében oly sokszor, így derék- vagy a vállfájáskor sem zárható ki a komolyabb egészségügyi probléma.