A zsibbadás nagyon kellemetlen érzés. Mindannyiunkkal előfordult már a bizsergő érzés, mintha milliónyi apró tűvel szurkálnának minket. A zsibbadás a kezek, és a lábak rendkívül gyakori és zavaró tünete. A zsibbadás hátterében néha semmi komoly probléma nincs, pusztán elszorítottunk egy eret, elzárva a vér megfelelő áramlását vagy például az idegekre nehezedő nyomásból is eredhet, amikor elalvás közben a karunkra rakjuk a fejünket és elindul a kézzsibbadás. Ugyanígy például a lábzsibbadás megelőző mozzanata lehet a törökülés vagy a túl sokáig keresztbe tett lábak. Ezekben az esetekben általában hamar enyhül a nyomás és a zsibbadás semmilyen komoly problémát nem okoz.

De sok esetben a kezek és/vagy a lábak bizsergése súlyos, epizodikus vagy krónikus lehet. Más tünetekkel is járhat, mint például fájdalom, viszketés, zsibbadás és izomsorvadás. Súlyosabb esetekben a bizsergés lehet például az idegkárosodás jele, amely különféle okokból eredhet, mint például traumás sérülések vagy ismétlődő stresszes sérülések, bakteriális vagy vírusos fertőzések vagy például cukorbetegség. A cukorbetegség a perifériás neuropátia egyik leggyakoribb oka, az esetek körülbelül 30%-át teszi ki. Diabéteszes neuropátia esetén a bizsergés és egyéb tünetek gyakran először mindkét lábfejben jelentkeznek, és felfelé haladnak, majd bizsergés és egyéb tünetek jelentkeznek, amelyek mindkét kezet és a karokat érintik. A cukorbetegek körülbelül kétharmadának enyhe vagy súlyos idegkárosodása van. Sok esetben ezek a tünetek a cukorbetegség első jelei.

A zsibbadás hátterében álló idegkárosodást, perifériás neuropátiának nevezik, mivel az agytól és a gerincvelőtől távol eső idegeket érinti, gyakran a kezekben és a lábakban jelenik meg a zsibbadás. A perifériás neuropátiának több mint 100 fajtája létezik. Idővel az állapot súlyosbodhat, kevésbé mozgékony és akár mozgásszervi fogyatékosság is kialakulhat belőle.

Ha a végtagjainkban tartós és el nem múló bizsergást, zsibbadást tapasztalunk fontos, hogy minél hamarabb orvosi segítséget kérjünk. Minél hamarabb megtalálják és kordában tartják a bizsergés okát, annál kisebb az esélye, hogy életre szóló problémával találjuk szemben magunkat.