Az életünkben jelenlévő csípőfájdalom folyamatos harcot jelent azoknak, akiknek naponta el kell viselni a fájdalmat. Azoknak, akiknél a csípőfájdalom mindennapos a legegyszerűbb feladatok is nehéznek tűnhetnek, mint például az ülés, a pihenés és még az alvás is kellemetlen és fájdalmas lehet. Szerencsére vannak gyógymódok az életminőség javítására műtét nélkül is. Az életmód megváltoztatása, a rossz szokások felszámolása és a csípőgyógyásszal való együttműködés minden lehetséges módon segíthet a fájdalom kezelésében.

A csípőfájdalom gyakori probléma, különösen ahogy idősödik az ember. A csípőfájdalom fokozatosan vezet ízületi kopáshoz, a csípőízület gyengülésének kezelése pedig korai stádiumban még történhet mozgás és gyógytorna útján, viszont minél később kezdjük el a gyógytornát, annál nagyobb a műtét szükségességének kockázata.

A csípőfájdalmat számos különböző probléma okozhatja, többek között:

  • Osteoarthritis, vagyis a csont- és ízületi gyulladás, a csípőfájdalmak egyik leggyakoribb oka.
  • A gerinc ágyéki részének betegségei, beleértve a becsípődött idegeket és a porckorongsérvet.
  • Csontritkulás, ami csípőtörésekhez és krónikus fájdalomhoz vezethet.
  • A csípő körüli szalagok, izmok és inak sérülései
  • Csípő bursitis, amelyet az ízületben lévő védőtasak gyulladása okoz
  • Osteonecrosis, amely akkor fordul elő, amikor a csípő vérellátása megszűnik

A tünetek fájdalomszintje eltérő lehet, ezért fontos, hogy csípőfájdalmát szakember állapítsa meg. Dr. Benny teszteket végez annak megállapítására, hogy pontosan mi a baj, milyen kezelésekre van szükség, és mit lehet tenni a fájdalom enyhítésére.

A csípőfájdalmak kezelése általában életmódbeli változtatásokat foglal magában, például a rossz szokások elhagyását. Ha valaki krónikus csípőfájdalmaktól szenved, valószínűleg a fájdalom csillapítása a legfontosabb prioritása. Szerencsére vannak olyan dolgok, amelyeket napi szinten megtehet a fájdalom csökkentése és a mobilitás javítása érdekében. Van néhány rossz szokás, amivel érdemes felhagyni az ízületek egészsége érdekében.

1. Nem megfelelő lábbeli viselése

A túl alacsony- és túl magassarkú cipők, az öltönycipők és a betört csizmák csekély alatámasztást biztosítanak a lábnak, ami azt jelenti, hogy minden lépés erősebb hatásokat fejt ki a csípőben. Ezért próbáljunk olyan cipőt választani, amely stabilitást és jó alátámasztást biztosít, hogy csökkentsük a gyaloglás hatásait.

2. Túl sokat cipegedés

Ha a munkánk túl sok cipekedéssel jár, fontolja meg a könnyebb terhek emelését, hogy csökkentse a csípőízületekre nehezedő nyomást, és csökkentse a károsodás kockázatát hosszú távon.

3. Ülőmunka

Ha valaki ülő életmódot folytat, akkor kiemelten fontos, hogy olyan bútorokat szerezzünk be, amelyek kevésbé terhelik a csípőnket ülés közben. Természetesen a rendszeres testmozgás is segít kiküszöbölni az ülőmunkával járó problémákat.

5. Rossz testtartás

Fontos, hogy hogyan tartjuk a testünket, akár ülünk, állunk vagy gyalogolunk. A legtöbben általában rossz a testtartása, és ez jelentős egészségügyi problémákhoz vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a szokásoknak a megszakítása nem szabadít meg csípőfájdalmától, de segít.