Talán hallottuk már a mondást, hogy aki 40 éves kora felett úgy ébredt, hogy semmije sem fáj, az meghalt. A vicces mondás nem mai darab és ahogy az átlagos és a várható élettartam tovább növekszik, ideális esetben az egészségünk is tovább tart. Ez sok mindennek köszönhető, többek között annak, hogy többet tudunk az emberi szervezetről, így jobb egészségügyi szolgáltatásokat (kezdve a vitaminoktól és táplálkozási útmutatókon át egészen az orvosi ellátásig, mind az állami, mind a privát szektorban) van lehetőség igénybe venni. De nem erőszak a disznótor: bár mindenki tudja, hogy nem érdemes túl sokat enni, keveset mozogni, dohányozni, alkoholt (és más drogokat fogyasztani), mozgásszegény életvitelt folytatni stb., többek között hazánkban is, ahogy a legtöbb fejlett országban, rengeteg túlsúlyos és elhízott személyt találunk, mind nőket, mind férfiakat.

Hátfájás: ki ne találkozott volna vele egy adott kor felett?
Hátfájás: ki ne találkozott volna vele egy adott kor felett?

De nem szabad mindent az emberi akaraterő gyengeségére fogni. Nem véletlenül nőtt 7%-kal a túlsúlyosak aránya az utóbbi időben, a koronavírus-világjárvány kezdete óta Magyarországon. A hátfájás okai között mindenképpen meg kell említeni a home office elterjedését: olyan munkakörökben is a home office lett az általános vagy az egyetlen megoldás, ahol előtte az élet sokkal több mozgással járt. Elsőre azt lehetne hinni, hogy egy általános irodai környezet és egy otthoni irodai környezet között nincsen túl nagy különbség, de 2020 tavaszán nagyon sokaknak be kellett látniuk, hogy ez nem így van. A kisebb-nagyobb cégek nem véletlenül költenek nagy összegeket jó minőségű, megfelelő irodai termékekre. Ezek nagyban csökkentik az egészségügyi problémák és fájdalmak, mint a hátfájás kialakulásának kockázatát.

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Ha most is home office-ban dolgozunk és még nem tettük ezt meg, mindenképpen vásároljunk jó minőségű széket és ahhoz illő asztalt. Érdemes utánajárni, de ezt a cégnek támogatnia kellene.

De nem ez az egyetlen megoldási javaslat, sőt, ez magában a meglévő hátfájdalmakat valószínűleg nem fogja megszüntetni. Egy jó megoldási stratégia részei lehetnek különböző terápiák, sok hátfájdalom esetében a gerincterápia képes teljes tünetmentességet is elérni, akár rövid időn belül is.