A gerincsérv a csigolyák közötti porckorong kitüremkedése, ami rendkívül fájdalmas. A fájdalom enyhítésére megpróbálkozhatunk különféle trükkökkel.

1. A hő- és hidegterápia segíthet enyhíteni az izomfeszültséget és a fájdalmat.

Hő- és/vagy hidegterápia alkalmazása a – gerincsérv miatt leginkább érintett – hát alsó részén enyhítheti az izomfeszültséget, amely általában az ágyéki porckorongsérv esetén jelentkezik. A meleg segít fellazítani az izomfeszülést, ami görcsöt okoz, fokozza a véráramlást és javítja a kötőszövet rugalmasságát.1 A hideg csökkenti a helyi szövetek hőmérsékletét, ami fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki, ezáltal csökkenti a fájdalmat.

2. Reggel vagy nyújtás/edzés előtt melegítsük fel a hátat, hogy csökkentsük az izomfeszültséget.

A nap folyamán rendszeresen helyezzünk melegítő betétet vagy forró borogatást a hát alsó részére. (A hősérülés elkerülése érdekében feltétlenül használjunk fizikai puffert, például papírtörlőt.) Ugyanez a módszer használható hidegpakolásnál, gyakorlat vagy masszázs után a fájdalom csillapítására. A hőleadás egyéb módjai közé tartozik a ragasztós hőfólia (több órán keresztül folyamatos, alacsony szintű hőt biztosít), meleg fürdő és/vagy zuhany a nap végén.

Próbáljunk ki több lehetőséget, és nézzük meg, melyik a legmegfelelőbb számunkra. A hő típusa és felhasználási módja gyakran személyes preferencia kérdése.

3. A fizikai aktivitás endorfinokat szabadít fel.

Bár ez ellentmondónak tűnik elsőre, de az aktív mozgás fájdalomcsillapítást jelenthet, gerincsérv esetén. Edzés közben a szervezet endorfinokat szabadít fel, amelyek természetesen javíthatják a hangulatot és csökkenthetik a fájdalomérzékelést.

4. Bizonyos alvási pozíciók segítenek enyhíteni a gerincsérvet.

Az éjszaka folyamán is nagy fájdalom jelentkezhet gerincsérv esetén. Ennek elkerülésére használjunk párnát a térd alatt, ez segít enyhíteni a feszültséget a hát alsó részén.

5. A masszázs segíthet a fájdalom csökkentésében.

A rossz testtartás könnyen idegbecsípődés sőt lumbágó okozója is lehet, amik további súlyos fájdalomforrások a gerincsérv mellett. A masszázs a mozgás mellett szintén aktív kezelője lehet a fájdalomnak.