A lumbágó vagy más néven derékfájás, az emberiség egyik legrosszabb csapása: Belgiumban a lumbágó okozza például jelentős részét a fizikai munkások munkájának tartós korlátozásának, de hasonlóak az arányok hazánkban is. Biztosan szinte mindenki érezte már a lumbágó tünteteit élete során.

A hátfájás leggyakoribb formái az akut (kevesebb, mint négy hétig tartó) és a szubakut (négy-tizenkét hétig is eltartó, elnyúló) fájdalom. Ha a lumbágó tünete akut, akkor kisebb intervencióval viszonylag jól lehet azt kezelni. Viszont egy hosszabban elnyúló szubakut esetben a lumbágó kezelése több időt és energiát vesz igénybe. A derékfájást okozó esetek többsége (körülbelül 85 százaléka) ártalmatlan okokra vezethető vissza. Ezeket a mechanikus hátfájás csoportjába soroljuk, amely izomgörcsöt, szalagfeszülést és ízületi gyulladást foglal magában. Egy maroknyi esetben (3-4 százalék) olyan potenciálisan súlyosabb okok miatt alakul ki a fájdalom, mint például a porckorongsérv, a csigolyaelcsúszás, a csigolya csontritkulás miatti kompressziós törése, vagy a gerincszűkület (a gerincvelő ízületi gyulladás miatti összeszorulása). Ritkán, az esetek kevesebb mint 1 százalékában gyulladás, rák (általában metasztázisok) vagy fertőzés miatti fájdalom az, amit tapasztalunk.

A legtöbb akut vagy szubakut derékfájásban szenvedő betegnek nem kell gyógyszerekhez folyamodnia. Mivel a legtöbb mechanikus vagy akut hátfájdalomra a legjobb gyógyír az idő és a mozgás, ezért a legtöbb esetben nincs szükség gyógyszeres kezelésre. Ez azért kifejezetten fontos, mivel egyes gyógyszerek jelentős kockázatot hordoznak magukban, így hacsak nem szükséges, javasolt kerülni a súlyosabb mellékhatásokat is kiváltható gyógyszereket. Legtöbbször, főleg az akut panaszoknál bőven elégségesek a hagyományos otthoni fájdalomcsillapító módszerek, mint például a hideg- vagy melegvizes borogatás, az akupunktúra, masszázsterapeuta. Ezek a terápiák hasznosak a fájdalom ellenben, viszont teljesen természetesek, így nincs az egészségre negatív hatást kifejtő mellékhatásuk.