A gerincsérv vagy más néven porckorongsérv a csigolyák közötti porckorong kitüremkedése. A gerincsérvnek több fajtája van, attól függően, hogy hol keletkezik a kitüremkedés, eszerint beszélhetünk nyaki- háti- vagy ágyéki sérvről.

A gerincsérv kialakulását a porckorong kopása okozza, ami történhet nagyfokú terhelés hatására, például egy rossz mozdulat, bemelegítés nélküli intenzív edzés vagy hosszú távú fokozott megerőltetés (ülőmunka) miatt. A terhelés hatására megkopott porckorong külső kemény, gyűrűs rétege hamarabb átszakad és távozik el belőle a kocsonyás anyag, ami azt okozza, hogy az idegek nyomás alá kerülnek, kvázi becsípődnek és kialakul a gerincsérv.

Hogy néz ki, hogyan jelentkezik és kezelhető a gerincsérv?
Hogy néz ki, hogyan jelentkezik és kezelhető a gerincsérv?

A gerincsérv tünetei attól függnek, hol alakul ki a porckorongsérv, ettől függően változik a fájdalom kisugárzásának hatása és annak intenzitása is.

Nyaki gerincsérv az ülő életmódot folytatóknál egyre gyakrabban következik be, a betegséget jelzik a sűrűsödő zsibbadások, izomgyengeség a nyak területén illetve a felső végtagokba lesugárzó fájdalom, ami az idegek nyomása miatt alakul ki.

Ágyéki gerincsérv vagy más néven isiász esetleg lumbágó, az ülőideg gyulladása, szintén az ülő életmódot folytatóknál alakul ki. Akkor ismerhetjük fel, amikor a fájdalom a derék – farpofa alsó része – comb hátsó fele – térd külső oldala – külső boka vonalon vagy ennek egy részén „fut” végig. A lumbágóra jellemző még, hogy a fájdalom könnyen előidézhető bármilyen olyan esettel, amivel az ideg nyomása kiváltható, legjobb példa erre a tüsszentés vagy a köhögés.

A gerincsérv kezelése, annak súlyosságától függ. Enyhébb esetekben elégséges a gyógytorna és a gyógymasszázs, ami enyhíti a nyomást és mobilizálja az idegeket. Érdemes kipróbálni a hideg-meleg terápiát és az orvosi javaslatra felírt gyulladáscsökkentő, szájon át szedhető gyógyszereket is.

Súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy helyileg, célzott injekciókúra felvétele javasolt, ami a fájdalom középpontjába eljutva gyors hatást tud kifejteni.

A súlyos gerincsérv kezelésénél sajnos nem lehet elkerülni a műtéti beavatkozást. A műtét után pedig a konzervatív kezelési módok használata ajánlott a mielőbbi sikeres rehabilitáció miatt.