A csípőízület egy erős ízület, amely jól bírja az ismétlődő mozgásokat és az elhasználódást, leggyakrabban porckopás eredménye, amit okozhat túlhasználat és a kor is. Amikor sérül a csípőízület, akkor jelentkezhet a csípőfájdalom. A csípőfájdalom tünetei például az üléskor, fekvéskor jelentkező fájdalom, de a csípőízületi kopásnak például az esetek negyedénél a térdfájdalom az első tünete. A csípőfájdalom nem is feltétlenük a csípő fájdalmát jelenti, hanem az ott lévő inak, izmok vagy más ízületek is előidézheti.

A korán kezelt csípőfájdalom gyorsabban gyógyul
A korán kezelt csípőfájdalom gyorsabban gyógyul

A csípőfájdalmat okozhatja porckopás, csonttörés, becsípődött ideg, izomhúzódás, csontelhalás de súlyos esetekben akár rákos betegség is. Nem ritka a mozgás közben jelentkező ízületi fájdalom, ekkor az ízületeket kipárnázó nyáktömlők begyulladnak és ez okoz fájdalmat.

A csípőfájdalom okának feltárása után kezdődhet annak kezelése. Legtöbbször a panaszt izomhúzódás okozza, ami már gyógytornával, műtét nélkül is kezelhető. Gyógytornász segítségével könnyen elsajátíthatók azok a nyújtó gyakorlatok, amik a megfeszült izmokat lazítják és növelik a csípő mozgásterét, fokozatosan csökkentve ezzel a kialakult izomgyulladást.

Amikor a csípőízületi betegségek nincsenek jól és időben kezelve, sajnos a fájdalom krónikussá válhat, kopásnak indulhat a csípőízület és a műtéti kezelés elkerülhetetlenné válik.

A csípőfájdalom kezelésénél fontos, hogy a szakemberek pontosan feltérképezzék a beteg kórtörténetét, legyenek tisztában azzal, ha volt már korábban bármilyen sérülés. Az anamnézist fizikai vizsgálatok kell, hogy kövessék, majd a mozgásszervi diagnózis után gyógytornászok egy személyre szabott terápiás tervet dolgoznak ki. A koronavírus járvány természetesen a gyógytornára is hatással volt, napjainkban már lehetőség van arra is, hogy videochat formájában kövessék az oktatók a páciensek terápiás fejlődését.

A csípőízületi gyulladást a gyógytorna mellett lökéshullám terápiával is kiegészítik. A terápia lényege, hogy hanghullámokkal a különféle szöveteket mechanikai stimulusnak vetik alá, ami fokozza a keringést.

Egy szó, mint száz minél hamarabb kezdik el kezelni a csípőfájdalmat, annál biztosabb hogy beavatkozás nélkül is elérhető a gyógyulás.