Gerincsérv (porckorongsérv) kezelése

A gerincsérv, hogyan kezelhető? 

Gerincsérv esetén mindig a gerincsérv által érintett ideget kell felszabadítani a nyomás alól. Amíg az érintett idegek nem kerülnek felszabadításra, addig fokozott elővigyázatossággal, különböző otthoni kezeléssel csillapíthatók a fájdalmak mindaddig, amíg a kiváltó okok megszüntetésre nem kerülnek.

 

Gerincsérves betegként erős derékfájással kerestem fel Tamást. Görnyedten tudtam menni, az első, délelőtti kezelés után részt tudtam venni egy délutáni rendezvényen, amelyről fájdalmaim miatt már teljesen lemondtam. A kezelések során egyre jobb lett az állapotom, lényegesen javult, majdnem tökéletes lett a tartásom, csökkent a derékfájásom, a mindennapi dolgaim ellátása sokkal könnyebb lett. Javaslom mindenkinek, akinek fáj valamije, hogy keresse fel Tamást, biztosan megtalálja a probléma okát és segíteni fog!

Klára Diczig

A gerincsérv tünetei legtöbbször otthoni kezeléssel csillapíthatók:

Ami otthon is végezhető, az a tens kezelés. Pillanatnyi állapotig képes ellazítani a fájdalomtól befeszült izmokat. Egyes esetekben a fürdőzés is képes az izmokat ellazítani. A pihentetés, gyógyszeres kezelés, izmok lazítása esetén a gerincsérv háti- vagy derék- panasza javulhat. Az otthoni kezeléssel fokozott figyelemmel járjunk el. Figyeljük, hogyan hatnak ránk különböző módon az alkalmazott kezelések. Aminél érezzük, hogy megkönnyebbülést hoz, azt jegyezzük meg, és alkalmazzuk rendszeresen. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsöket alkalmazva enyhülést érhetünk el, ezáltal a fájdalom helye kevésbé lesz érzékeny a betegnek. Speciális nyújtó gyakorlatok internetes ellesésével tovább javíthatunk az állapotunkon.

Saját magunknak igaz nem tudjuk felhelyezni, de manapság egyre több ember tudja szakszerűen felragasztani a kineziológiai tapaszt. Egy lazító ragasztást alkalmazva, a tapasz képes a feszült izmot lazítani. 

Ha a porckorongsérv nem okoz  kínzó-, mozgásképtelen állapotot, fontos, hogy még a fájdalom mellett is elkezdődjön egy könnyed mozgás, például sétálás, úszás, gyógytorna. A kíméletes mozgás képes javítani vagy megőrizni az adott állapotot, hogy az ne tudjon tovább romlani.

 

Mivel az otthoni fájdalom csillapítás csak a fájdalmat csillapítja,

ezáltal a fájdalom oka nem szűnik meg. Ha a panaszok csillapodnak is, egy újabb megerőltető tevékenység a fájdalom kiújulásához vezethetnek. Akár egy újabb éles fájdalom kíséretével kiújulhat a panasz. Élete során ha rendszeresen fáj, időközönként visszatér, esetleg gyakran jelentkezik egy adott panasz, akkor fontos, hogy mielőbb felkeressen  egy szakembert, aki az egyénre és betegségre szabottan a panasz kiváltó okát keresi és szűnteti meg. Annak érdekében, hogy a fájdalom ne váljon krónikus állapotig, hosszú ideig nem szabad halogatni az ok megszűntetését.

 

Több ember tapasztalja, hogy az éjszaka nem alszik jót, fájdalomra, görcsölésre ébred, ami miatt másnap fáradtnak érzi magát.  Ha a panasz sok-sok héten át nem múlik, orvoshoz kell fordulni! Fontos kikérdezni háziorvosa vagy gyógyszerésze véleményét, hiszen Ő tud tanácsot adni, hogy hogyan vészelhetjük át a fájdalmas napokat, és hogyan indulhatunk el a gyógyulás útján. Csak kevés embernek adatik meg, hogy ne ismerje az idegbecsípődést. Nagyon fontos, hogy ne halogassuk az időt és szűntessük meg a gerincsérv által nyomott idegek felszabadítását a legrövidebb időn belül.

Egy kezelés után elmúlt a gerincsérvből adódó zsibbadás, feszülés, fájdalom.
Tudok aludni😀
Gabriella Halász

Porckorongsérv (gerincsérv)

A gerincoszlopot 7 nyaki, 12 háti és 5 ágyéki csigolya alkotja. A csigolyaíveken felül és alul kis bevágás van. Az egymás feletti csigolyaívek között így alakítják ki a csigolyaközti lyukakat a gerincoszlop mindkét oldalán. Ezeken a lyukakon lépnek ki a gerincvelőből az ideggyökök, melyek érző, mozgató és vegetatív idegrostokat tartalmaznak.

Ha az ideggyök nyomás alá kerül, akkor az általa ellátott izmok meggyengülnek, illetve egy adott területről az érzések nem jutnak el az agyba, ami érzészavart, zsibbadást, érzéskiesést okozhat.

A csigolyák között – az első két nyakcsigolya kivételével – a gerincoszlop hosszának egynegyedét kitevő porckorongok vannak, melyek egy külső, erős, körkörösen futó rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből állnak.

A porckorongok szerepe elengedhetetlen a gerinc megfelelő működéséhez, mivel ezek segítenek felfogni az ütődéseket, támogatják a felső test stabilitását és megfelelő mozgást biztosítanak a gerincnek.

A 20-as életévek vége felé a porckorong elkezd kiszáradni, vizet veszít és így elveszíti rugalmasságát is. Az „elfajuló“ porckorong a külső erőkkel szemben sérülékenyebbé válik, összenyomásra, hirtelen megnövekvő terhelésre a rostos gyűrű kezdetben meggyengül, kiboltosul, később átszakad. A kijutó puha kocsonyás mag leggyakrabban a csogolyaközti lyukon kilépő ideggyököket nyomja,ingerli, ritkábban középen a gerinccsatornában jelenik meg. Az első esetben egyoldali fájdalom, érzéskiesés jelentkezhet, a második esetben mindkét oldalra kisugárzó derékfájás jöhet létre, sőt – ha ez a nyaki vagy háti szakaszon következik be – a gerincvelő is nyomás alá kerülhet.

A hirtelen megnövekvő terhelés lehet egy rossz mozdulat, emelés.

A porckorongsérv a gerincszakasz bármely részén kialakulhat a nyaktól a keresztcsontig. Az elhelyezkedéstől függ, hogy milyen tüneteket eredményez. A porckorongsérvek általában az ágyéki (90%) és a nyaki (10%) gerincszakaszon a leggyakoribbak, ennek az az oka, hogy ezt a két szakaszt éri a legnagyobb fizikai terhelés.

A nyaki porckorongsérv tünetei:

  • felső végtagba kisugárzó nyaki fájdalom heves, szaggató, hasogató, az érintett gyök ellátási területének megfelelően a meghatározott kézujjig terjed
  • a fájdalom mozgásra, köhögésre, tüsszentésre, fejhajlításra fokozódik
  • nyaki izomgörcs miatt nyaki gerinc kényszertartása, merevsége
  • érzészavar (zsibbadás, bizsergés, érzéketlenség) a kézen
  • a kéz kisizmaiban sorvadás, szorítóerő csökkenés

Az ágyéki porckorongsérv tünetei:

  • a porckorongsérv helyétől függően a deréktól a belbokáig, öregujjig illetve a kisujjig kisugárzó ún. gyöki fájdalom
  • a fájdalom heveny, éles, csíkszerű, köhögésre, hasprésre fokozódik
  • a fájdalmat ezeken a helyeken zsibbadás kísérheti
  • a fájdalom speciális nyújtási próbával provokálható
  • reflexeltérés és izomgyengeség az alsó végtagban

Sok esetben megoldható a gerincsérv kezelése műtét nélkül! 

 

A gerincsérv okozta fájdalom a lábakba is sugározhat

Mi a gerincsérv? A porckorong kettős állományból épül fel. Egyik a magját képező kocsonyás anyag, másik a kocsonyát körbevevő rostos gyűrű. Amikor a kopott, alacsonyabb folyadéktartalmú porckorongok nagy terhelés (rossz mozdulat, emelés) hatására gyengülnek, ezek a gyűrűk átszakadhatnak. Ekkor a benne lévő kocsonyás anyag elvándorolhat, kitüremkedhet a csigolyák között kilépő gerincidegek irányába, így az idegek nyomás alá kerülnek, becsípődnek, és ekkor alakul ki a porckorongsérv. A betegség természetesen kezelhető.

A gerincsérvet gyakran megelőzik különböző hosszúságú és különböző fájdalommal járó rohamok. A sérv okozta fájdalom akár a lábakba is sugározhat, ezzel megnehezítve a diagnózist. Az ilyen lábfájdalom kevésbé égő, inkább áramütéshez hasonló és gyakran nyilalló vagy szúró fájdalomként jelentkezik.

Sérv esetében nem ritka gerincferdülés és a hanyag tartás sem. Részleges izomgyengeség is jelentkezhet sarkon vagy lábujjhegyen való járás esetén.

Nyaki gerincsérv: az ülő életmódnak köszönhető

Az ülő életmód következtében egyre többen kapnak nyaki sérvet, érzik a gerincszakasz fájdalmát, amihez kényelmetlen, nehéz mozgás is társul. A tünetek súlyosbodásához később már becsípődések is lehetnek egy-egy hirtelen mozdulattól, míg végül akár sérv is kialakulhat a gerinc ezen szakaszán is.

Tünetek: fájdalom a háton, sugárzó szúró érzés a csigolya mentén, zsibbadás, érzékvesztés vagy izomgyengeség az alsó végtagban, gerinc fájdalom, ágyéki fájdalom, zsibbadás, derékfájás.

Mi az a lumbágó? Mit érdemes erről tudni?

A lumbágó latin eredetű szó, jelentése derékfájdalom. A fájdalom rendszerint az alsó bordaív és a farredő közti részen jelentkezik, amihez társulhat az alsó végtagokba kisugárzó fájdalom is.

A lumbágó önmagában nem egy betegség, hanem egy kellemetlen állapot, ami az ágyéki gerincszakasz túlterheltsége, vagy rossz mozgásminták következtében jelentkezik. A derékfájásnak ugyanis több oka is lehet, például valamilyen gerinc-rendellenesség (kopásos elváltozás, porckorongsérv, csigolyacsúszás, gerinccsatorna szűkület, gyulladás), vagy a belső szervek betegségéből adódó, az ágyékba kisugárzó fájdalom.

A beteg különböző fájdalomcsillapító módszerekkel enyhíthet a fájdalmán, de ha több hét után sem múlik el, akkor orvoshoz kell fordulni. A probléma okának feltárása után kiemelten fontos a mozgásterápia, gyógytorna.

 

gerincsérv