A lumbágó kezelése számos módon lehetséges szabható az egyes páciensek igényeihez. Például a kezelések közé tartozik az otthoni ápolás, a gyógyszeres kezelés, az alternatív ellátás vagy akár a műtét.

A beteg diagnózisától függően egyes kezelések hatékonyabbak lehetnek, mint mások.

Lumbágó kialakulásakor fontos, hogy otthon is igyekezzünk kezelni a fájdalmat. Az otthon alkalmazott alapvető gyógymódok hatékonyak lehetnek az izomfeszülésből eredő enyhe vagy akut lumbágó kezelésére, valamint a krónikus, erős fájdalom hatásainak csökkentésére.

A derékfájás számos epizódja javítható, ha rövid ideig elkerüljük a megerőltető tevékenységet. Azonban nem tanácsos néhány napnál tovább pihenni, mert a túl sok inaktivitás megnehezítheti a gyógyulást.

A pihenés egyik változata az, hogy aktív maradunk, de kerüljük azokat a tevékenységeket és pozíciókat, amelyek súlyosbítják a fájdalmat. Például, ha a hosszú ideig tartó autóban vagy íróasztalnál ülve súlyosbodik a fájdalom, állítsunk be egy időzítőt, hogy 20 percenként felkeljünk, és körbejárjunk, vagy finoman nyújtózkodjunk. Ha az állás súlyosbítja a fájdalmat, kerüljük az állást igénylő házimunkát, például a mosogatónál történő mosogatást. A fájdalmat rontó tevékenységek és pozíciók elkerülése vagy minimalizálása segít megelőzni vagy csökkenteni a fájdalmas hátgörcsöket, és jobb gyógyulási környezetet tesz lehetővé.

A meleg fürdőből, forró vizes palackból, elektromos fűtőbetétből vagy vegyszeres, vagy ragasztós hőpakolásokból származó hő ellazíthatja a feszült izmokat és javíthatja a véráramlást. A megnövekedett véráramlás tápanyagokat és oxigént szállít, amelyekre az izmoknak szüksége van a gyógyuláshoz és az egészség megőrzéséhez. Ha a deréktáj fájdalmas a gyulladás miatt, a duzzanat csökkentésére jég- vagy hidegpakolás használható. A szövetkárosodás megelőzése érdekében fontos a bőr védelme hő vagy jég alkalmazása közben.

A lumbágó tünetei megjelenése után szinte mindenki számára előnyös lehet a derék, a fenék, a csípő és a lábak izomzatának nyújtása. Ezek az izmok támogatják a felsőtest súlyát. Minél mozgékonyabbak ezek az izmok, annál jobban tud mozogni a hát sérülés nélkül. Általában azt javasolják, hogy kicsivel kezdjünk – nyújtsunk 20-30 másodpercig, és hagyjuk abba a nyújtást, ha fájdalmat okoz.