A nyakfájdalom olyan probléma, mint a legtöbb betegség esetében, rengeteg probléma állhat a hátterében, az egészen aprótól a nagyon súlyosig. Nemzetközi statisztikák szerint a felnőtt lakosság 90 százaléka előbb vagy utóbb észlel magán valamilyen gerincpanaszt, a leggyakoribbak ezek közül a nyaki-, hát- vagy derékfájás.

A nyak, a gerinc egyik legmozgékonyabb része, nagy igénybetételnek van kitéve minden egyes nap. Az ókori görög mondák szerint a Föld bolygót egy Atlasz nevű félisten tartja a vállán, és éppen úgy nehezedik rá a Föld terhe, mint a mi nyakunkra a fejünk terhe. A fejünket tulajdonképpen az első nyaki csigolyánk tartja, a második nyaki csigolya vagy más néven – forgó – pedig azért felelős, hogy jobbra és balra is tudjuk forgatni a fejünket. A többi nyaki csigolya viszonylag könnyebb szerkezettel rendelkezik és nem is cipelnek nagy terhet.

Mint a legtöbb fájdalom, a nyak fájdalom is valami mögöttes problémát jelez, lehet ez a gond egy apróbb rándulás, súlyosabb esetekben sérv, de a nyakfájdalom jelezhet valamilyen lelki törést is.

A nyakfájdalom hátterében álló lelki gondokra vezethető vissza például a torok fájdalma, ami jelentheti azt, hogy bizonyos dolgokat nehéz elfogadnunk, „lenyelnünk” és ezért a feszültség a nyakunkban gyűlik össze, mivel itt található a kommunikáció energiaközpontja.

A nyakfájdalom utalhat a menekülésre is, ha vannak olyan folyó ügyek, amikkel nem akarunk szembenézni esetleg állást foglalni benne, nem akarjuk elfordítani a fejünket (ami a nyakunkon ül), az szintén okozhat fájdalmat.

A nyakfájdalom, a bal és a jobb váll fájdalom együtt megjelenve jelezheti azt is, amikor rugalmatlanok vagyunk egy helyzetben, ilyenkor nyakunk megmerevedig és nehézkes lesz a fej elforgatása. Amint tudatosan állunk ehhez a kérdéshez a nyaki fájdalom könnyebben tud feloldódni.

A nyakfájás, mint a legtöbb mozgásszervi betegség enyhébb esetekben kezelhető gyógytornával, de fontos tudatosítani magunkban, hogy néha a gyógytorna mellett a lelkünket is ápolni és karbantartani kell.