Sokakkal gyakran előfordul, hogy becsípődik a derekuk. Ezt a becsípődést leggyakrabban az idegnek szokták tulajdonítani. De hogyan is alakul ki a becsípődés és hogyan lesz belőle fájdalom?

Az agy és a test többi része közötti kommunikációért, kvázi üzenetközvetítésért az idegek felelősek. A központi idegrendszert alkotó agyból és gerincvelőből folyamatosan jutnak el üzenetek a perifériás idegrendszer felé, ami az egész testben szétágazik. Egy ideg felépítését talán legjobban a kerti csapéhoz lehetne hasznosítani. Ebben a metaforában az ideg a kerti csap tömlője, ami szállítja magában az információkat, melyek folyamatosan megújulva áramlanak a védelmet és szigetelést biztosító csővezetékben. Amikor egy ideg becsípődik, akkor a víz, az üzenet vagyis az idegszálakban lévő folyadék nem jut tovább arra a helyre, ahova kellenne neki. A becsípődött ideg miatt a fájdalom, a romló kommunikáció miatt rossz üzeneteket kezd el küldeni az agyba, ami további problémákhoz vezet, ilyenkor érzünk zsibbadást, bizsergést vagy végtaggyengeséget például.

Az idegbecsípődés általában fájdalommal jár együtt, a nyaki idegbecsípődés vagy az oldalsó csípőfájdalom is olyan becsípődés, ami a perifériás idegsejtek rossz állapota miatt alakulhat ki. Fontos kérdés, hogy ha már kialakult az idegbecsípődés mik azok a lépések, melyekkel csillapítható a fájdalom. Természetsen van néhány otthoni praktika a fájdalom mérséklésére:

1. Hőmérséklet változtatása

A hideg és a meleg hatalmas segítséget jelenthetnek, szinte csodát tehet, ha 20-20 percenként változtatjuk egy hideg- és egy meleg vizes palack ráhelyezését a fájdalom központjára. Semmiképp nem szabad azonban a palackokat közvetlenül a bőrre tenni, hiszen a bőr felületén égést vagy fagyást okozhatnak.

2. Masszázs

A masszázs egyébként is egy csodás eszköz az elgémberedett izomcsoportok átmozgatására, nincs ez másként becsípődés esetében sem. Ha nincs otthon más, aki megmasszírozhatná a becsípődött testtájunkat, akkor jó kompromisszumos megoldás lehet a kézi masszírozó is.

3. Séta

Általában jellemző, hogy a rendszeres mozgás sok betegséget megelőzhet és kezelhet is. Az idegbecsípődések esetében szintén jól tud esni egy könnyed séta, ágynyugalom helyett sokkal inkább enyhítheti a fájdalmat.